Over ons

In mei 1996 is in Emmer-Compascuum de voorlichting begonnen voor de werving van een vrijwillige brandweerploeg in Emmer-Compascuum. Hierna heeft de sollicitatieprocedure plaatsgevonden en in oktober bleef er een ploeg over van 18 mannen die geschikt en gemotiveerd waren om bij de vrijwillige brandweer te gaan. Op 1 november 1996 is deze ploeg aangesteld bij de brandweer, nog zonder een kazerne, brandweerauto of wat dan ook.

 

De maandagavond is de oefenavond geworden, zo begon ook deze ploeg aan de opleiding brandwacht in Emmen, onder leiding van instructeurs van de beroepscollega's.

 

Nadat de diploma's brandwacht en brandwacht 1ste klasse behaald waren gingen vier collega's door voor de opleiding tot Onderbrandmeester.

 

Ondertussen was men al druk doende om een plek te zoeken voor de brandweerkazerne en de aanschaf van een tankautospuit. In 1998 werd de bouw van de kazerne gestart, gevestigd aan de Kijlweg 1. Ook werden er via de mantelovereenkomst van de regio Drenthe twee tankautospuiten besteld: één voor de post Emmen en één voor de post Emmer-Compascuum.

 

Vanaf 1999 begon de ploeg Emmer-Compascuum uit te rukken onder leiding van de collega's uit Emmen. Op 24 juni 1999 werd de hulpverleningspost (politie, ambulance en brandweer onder één dak) officieel geopend door de toenmalige minister van binnenlandse zaken, dhr De Vries.

 

In de loop der jaren zijn enkele collega's gestopt met de brandweer, ook zijn er nieuwe collega's aangenomen en in 2001 zijn, tegelijk met Klazienaveen, vrouwelijke collega's geworven.

 

Als specialisme heeft de post Emmer-Compascuum in 2004 de ontsmettingstaak gekregen. Dit houdt in dat bij een OGS-procedure (Ongeval Gevaarlijk Stoffen), waarbij een gaspakinzet nodig is, de post Emmen de gaspakinzet doet en de post Emmer-Compascuum de ontsmetting van de gaspakdragers.

 

Anno 2020 bestaat de post Emmer-Compascuum uit een gemotiveerde ploeg vrijwilligers die hun taak als brandweerman/vrouw zeker serieus nemen.

Delen