Verslag WPFG Chengdu augustus 2019

  • Chengdu
  • 25 september 2019

Vlag World Police & Fire Games overgedragen aan Rotterdam  

 “We zien elkaar over 2 jaar in Rotterdam!” Met die woorden werd de 18e editie van de World Police & Fire Games (WPFG) na 10 dagen strijd om de begeerde medailles met een schitterende sluitings ceremonie afgesloten. Meer dan 8.000 politiemensen, brandweerlieden, douane- en gevangenismedewerkers uit 80 landen gingen in Chengdu (China) de onderlinge sportieve strijd aan op 61 sportonderdelen. Nederland nam deel met 20 politiemensen, 14 brandweermensen en 3 mensen van de justitiële Diensten.

Ze kwamen uit op 28 sporten. Ze deden onder meer mee aan onderdelen als atletiek, wielrennen, stairrace en de Ultimate Fire Fighter. Ze vertrokken met 48 medailles uit China.

10 dagen lang ontmoeten hulpverleners uit de hele wereld elkaar in een sportieve sfeer, waarbij naast het sportieve element ook zeker de persoonlijke contacten een grote rol spelen. Er wordt tijdens de ontmoetingen buiten het sporten vooral over de eigen werkzaamheden gesproken. Ervaringen worden uitgewisseld en contacten gelegd of verstevigd als men elkaar na twee jaar weer terug ziet.

De omstandigheden waren voor alle Nederlandse deelnemers tijdens hun onderdelen zwaar te noemen. Om onder deze omstandigheden met gemiddeld 38+ graden met een hoge luchtvochtigheid te presteren verdient grote waardering.

Wout Roos, werkzaam bij Brandweer Rotterdam Rijnmond, won maar liefst 3 gouden en 1 zilveren medaille op diverse wielren-onderdelen. “In de World Police & Fire Games komen al mijn passies samen: wielrennen, mijn werk en het ontmoeten van nieuwe mensen.”, vertelt Wout. “De sfeer van de WPFG en het samenzijn met vakgenoten van over de hele wereld is voor mij de grootste winst. En dat ik ook nog eens 4 medailles mee naar Nederland mag nemen is natuurlijk hartstikke mooi.”

Verder hebben we bij de Nederlandse hulpverleners wereldkampioenen bij atletiek, judo, mountainbike, handboogschieten, kogelstoten, stairrace en indoorroeien.

Ter promotie van WPFG Rotterdam2021 werd met een Nederlandse delegatie deelgenomen aan de Dragonboatraces.

Huldiging medaillewinnaars
De medaillewinnaars worden op 4 september gehuldigd op het stadhuis van Rotterdam door Ahmed Aboutaleb, burgemeester van Rotterdam.

“De 18e editie van de World Police & Fire Games was voor Nederland met 48 medailles een groot succes,” vertelt Aboutaleb. “Dit grootse evenement geeft hulpverleners uit de hele wereld de kans om elkaar in een sportieve omgeving te ontmoeten, ervaringen te delen en contacten te leggen. Ik ben trots op het feit dat Nederland de WPFG in de zomer van 2021 gaat organiseren.”

Medaillelijst kan je hier vinden.

Delen