Verslag Open Duitse tafeltenniskampioenschappen Düsseldorf

  • Düsseldorf
  • 17 oktober 2019

Door Thomas Vogel van de brandweer Witten (Duitsland) werd ik weer benaderd met het verzoek of brandweer Nederland wil aansluiten aan een tafeltennis interland tussen Duitsland en Engeland. Het toernooi staat gepland voor 27 en 28 september in Düsseldorf. Thomas ken ik van mijn deelname aan de Europese tafeltenniskampioenschappen in Roemenië (2005) en Polen (2009). Sindsdien hebben we regelmatig contact. Duitsland en Engeland hebben al een aantal jaren een tafeltennisinterland. Helaas worden er geen Europese tafeltenniskampioenschappen meer georganiseerd. Enkele landen stelden tafeltennissers op die alleen maar tijdens het kampioenschap als brandweerman fungeerden. Een oneerlijke strijd tot gevolg. Reden voor diverse landen om niet meer deel te nemen. Vandaar dat bij hem het idee ontstaan was om de interland wat breder op te zetten en Nederland ook uit te nodigen. Inmiddels is ook Schotland hier bij aangesloten.

Tafeltennissen kan ik redelijk. Ik speel geen competitie, maar als recreatiespeler heb ik in het verleden meegedaan met de Nederlandse brandweer tafeltennis kampioenschappen. Hierin wist ik menig competitiespeler goed partij te bieden. Helaas heeft ook bij de brandweer Nederland de vergrijzing toegeslagen en worden er geen toernooien meer georganiseerd. Toch heb ik nog regelmatig contact met enkele brandweercollega’s in den landen die nog in competitieverband tafeltennissen. Frans Evers, oud lid van de brandweer Philips en brandweer Eindhoven, heeft al meerdere keren met dit mooie toernooi meegedaan. Er had zich nog een andere brandweer collega aangemeld, maar helaas moest hij op het laatste moment in verband met privé omstandigheden afzeggen.

Het toernooi vond plaats bij Borussia Düsseldorf. Het is een vereniging met een eigen opleidingscentrum en sporthotel voor tafeltennissers. De vereniging staat in de top van het Duitse tafeltennis. Tevens zijn ze meervoudig kampioen van Duitsland en enkele malen van Europa. De voormalig Nederlands kampioen tafeltennis Danny Heister is de trainer van het team. We werden even in de gelegenheid gesteld om de training van de Duitse top tafeltennissers  te mogen bezoeken en met hen op de foto te gaan. Zo snel dat het balletje op en neer ging en elke bal die ze raken komt op tafel. Wat doen wij fout, was een veel gestelde vraag.

In totaal deden er 42 spelers mee. Er werden 2 pouls gemaakt van 6 teams en elk team bestond uit 3 personen. Omdat we maar met 2 nederlanders waren sloot Thomas Vogel bij ons aan. We wisten goed tegenstand te bieden. We wonnen menig partijtje maar meer dan een 5de plaats in onze poule zat er niet in. Dat betekende dat we om de 9de tot en met de 12de plaats moesten spelen. Tot onze eigen verbazing wonnen we het ene partijtje na het andere partijtje met als resultaat dat we uiteindelijk op een mooie negende plaats eindigde.

Tussen het toernooi door hebben we de alt stad van Dusseldorf bezocht. Op de laatste avond hebben we met de Engelse, Schotse en Duitse deelnemers nog brandweersouvenirs uitgewisseld en de dagen op een gezellige Duitse manier afgesloten. Kortom, begin oktober in 2020 staat er weer een interland op het programma, dan in het Engelse Shrewsbury. Heb je belangstelling om hierbij aan te sluiten, laat mij dat weten. Stuur dan een berichtje naar p.mooren@vrln.nl

 

Delen