Ik daag je uit ...

  • Aalborg
  • 04 februari 2020

... om te gaan sporten in Denemarken van 16 tot en met 22 mei 2021. Tijdens deze week worden in Aalborg voor de 14e keer de World Firefighters Games (WFG2021) gehouden, een sportevenement voor actieve en 'oude' gepensioneerde brandweermensen dat elke twee jaar ergens in de wereld gehouden wordt.

Twee jaar geleden heb ik als enige Nederlandse deelnemer in Chungju, Zuid Korea, deelgenomen aan de 13e WFG2018 en was ik in mijn eentje verantwoordelijk voor het behalen van de 8e plek in het landenklassement wat betreft het aantal medailles. De eerlijkheid gebied mij te zeggen: deels te verklaren door mijn leeftijd en de soms ontbrekende concurrentie. Het was een mooie ervaring maar wel jammer dat ik de enige Nederlandse deelnemer was.

 

Dit vonden ze ook bij de brandweersportbond en daarom is mij gevraagd om mee te helpen om zoveel mogelijk brandweercollega’s over te halen om met mij mee te gaan naar Denemarken. Zelf ben ik werkzaam bij de regionale brandweer Flevoland en heb inmiddels al een aantal collega’s vanuit Flevoland, onze buren in het Gooi en de Vechtstreek en Zeeland enthousiast gemaakt om ook deel te nemen aan de WFG2021. Nu nog de rest van Nederland.

Naast het “ronselen” van deelnemers voor de komende wereldspelen heeft  de brandweersportbond ook het streven om in 2021, als de World Police & Fire Games (WPFG2022) in Rotterdam (?) gehouden worden, daar in grote getale als brandweer Nederland aan deel te nemen.

Als je snel leest en je weet niet beter dan ben je gauw geneigd om te denken dat de WFG en de WPFG hetzelfde zijn. Waarom zou je dan naar Denemarken gaan om te sporten als je dat volgend jaar ook om de hoek kunt doen? Als deelnemer aan beide spelen kan ik je vertellen dat er wel degelijk verschil zit tussen de spelen. Om in te gaan op o.a. de verschillen, wat er van je verwacht wordt als deelnemer, wat je kunt verwachten van de organisatie(s) en de kosten zou ik graag ergens in de komende maanden op uitnodiging bij jou langs willen komen. Met de ervaringen die ik heb opgedaan tijden 7x  deelnemen aan de WFG en helaas slechts 1x aan de WPFG denk ik dat ik veel antwoorden heb op mogelijke vragen gerelateerd aan beide Wereld Spelen.

Wat zeker belangrijk is om te weten is dat je je geen topsporter hoeft te zijn om deel te nemen aan zowel de WFG of WPFG. Ik kan lekker zwemmen maar behoor zeker niet tot de top van Nederland. Sterker nog, ik eindig hier in Nederland meestal ergens achterin het deelnemersveld. Wat mij vooral aanspreekt is om collega’s uit alle uithoeken van de wereld te ontmoeten met als bijvangst dat je ook nog mag sporten. De keuze aan sportonderdelen  is groot en varieert van atletiek, badminton, stairrun, Toughest Firefighter Alive, triatlon tot (indoor en openwater)zwemmen. In totaal kun je deelnemen aan ongeveer 40 disciplines.

Tot augustus is het kort dag maar zeker nog niet te laat en daarom lijkt het mij leuk om bij jou in de regio langs te komen, het liefst in de avonduren. Hoewel mijn vrouw meegaat als supporter (voor de eerste keer) wil ik nog wel dat zij mij in augustus nog herkent en daarom is het voor mij onmogelijk om bij elke brandweerkazerne langs te komen. Bespreek daarom met je regionale sportcoördinator wat een goed moment en locatie zou kunnen zijn voor een regionale bijeenkomst. Zodra jullie hieruit zijn kun je contact met mij opnemen om af te stemmen wat mijn mogelijkheden zijn. Dit kan via k.splinter@brandweerflevoland.nl; Je kunt mij ook mailen als je aanvullende vragen hebt of als het lastig/onmogelijk is om een regionale bijeenkomst in je eigen regio te organiseren.

Als je alvast meer wilt weten van de Wereld Brandweer- of Wereld Politie-en-Brandweer Spelen dan is een bezoek aan de sites van beide spelen een aanrader:

Train ze en hopelijk tot snel.

Kees Splinter,
Brandweer Flevoland

Delen