Divers programma voor CTIF brandweervrouwen

  • Nederland
  • 11 december 2017

Berlijn, 1 en 2 november 2017 - Met negen deelneemsters uit Servië, Slovenië, Oostenrijk, Groot Brittannië, Finland, Zweden, Frankrijk, Nederland en het gastland Duitsland, werd er twee dagen hard gewerkt tijdens de twaalfde bijeenkomst van het CTIF Women in Fire Rescue Services Commission. Met elkaar kennis werd kennis vergaard en werden ervaringen uitgewisseld. Het blijft een meerwaarde om in een breder verband te kijken. Hoe gaan andere landen om met diversiteit en wat is er sinds de vorige bijeenkomst gedaan om meer vrouwen te werven?

Verschillende onderwerpen

Saskia Pouw was namens het Netwerk Brandweervrouwen in Berlijn aanwezig tijdens de bijeenkomst op 1 en 2 november: “Tilman Robert Holbe hield een interessante presentatie. Hij is werkzaam bij Hhpberlin Solutions waar o.a. trainingsprogramma’s en simulaties gemaakt worden voor de brandweer en andere hulpdiensten. Ook werkt hij bij de brandweer van Tegel Airport in Berlijn. Verschillende onderwerpen kwamen aan de orde. Denk bijvoorbeeld aan fysieke testen en wat er gebeurt als ze niet gehaald worden. Onderzoeksvragen over zwangerschap zijn behandeld. Hoe kun je het ‘zware’ werk makkelijker maken door bijvoorbeeld andere werkwijze en ander gereedschap. De relatie brandweer en kanker. En we spraken over overgangsklachten. Hoe bijvoorbeeld een ander soort stof of materiaal van uniformkleding opvliegers zou kunnen verminderen”.

Leren van elkaar

Daarnaast stond men specifiek stil bij wat is er in elk land wordt gedaan om meer vrouwen te werven en het brandweervak te promoten: ”In Portugal is het percentage vrouwen dat bij de brandweer werkt 40%. Wij willen Portugal als deelnemer uitnodigen bij een volgend CTIF overleg. Het netwerk Brandweervrouwen ziet het als een meerwaarde om deel te nemen aan deze conferenties, onze inbreng te leveren en te leren van andere landen op dit onderwerp. Met de CTIF willen we ons blijven inzetten om meer vrouwen bij de brandweer te krijgen en te blijven zorgen voor een mooie en veilige werkplek voor deze vrouwen”, besluit Saskia.

Via de website van het CTIF kun je meer informatie vinden over de activiteiten van deze internationale commissie.

Netwerk Brandweervrouwen

Vrouwen binnen de brandweer zorgen voor diversiteit en verandering. Maar diversiteit is veel meer dan alleen man-vrouw.

cOLLAGE.jpg

Delen