Derde dag van de brandweergeschiedenis

  • Nederland
  • 06 maart 2018

‘Als je vandaag wilt begrijpen, moet je op zoek gaan naar gisteren’. Dat is precies wat zaterdag 3 maart gebeurde op de jaarlijkse Dag van de brandweergeschiedenis. Deze dag vindt traditioneel plaats rond de verjaardag van Jan van der Heyden, door velen gezien als de grondlegger van de moderne brandweer.

De dag van de brandweergeschiedenis stond dit jaar in het teken van het thema ‘Brandweer in en rond de Tweede Wereldoorlog’. Hierbij kwamen de rijke geschiedenis van de Magirus autospuit van Waddinxveen, de Haagse Politiebrandweer, de overgang van Staatsbrandweerpolitie naar Rijksbrandweer en het bombardement van 3 maart 1945 op Bezuidenhout aan bod. Een rode lijn in deze onderwerpen was dat de geschiedenis van de brandweer meer is dan alleen ‘spullen’. Ook ‘organisatie’ en ‘mensen’ behoren tot het rijke verleden van de brandweer.

Het verleden heeft veel te bieden

Afgezien van de aandacht voor het verre verleden, was er ook ruimte om terug te blikken op de belangrijkste brandweergebeurtenissen uit 2017. Aanwezigen werden eraan herinnerd wat de geschiedenis van de brandweer over haar toekomst zegt. Veel van de uitdagingen waar we als brandweer mee te maken hebben zijn minder nieuw dan we zelf denken. De geschiedenis leert ons dat zaken als bemensing, financiën en organisatie steeds terugkerende vraagstukken zijn. Dit betekent dat het verleden soms meer te bieden heeft dan we soms denken.
(tekst gaat onder de foto's verder)

Pracht en praal

Naast het inhoudelijk programma was er ook veel te zien in de remise van gastheer  Veiligheidsregio Haaglanden. Zo waren er meerdere voertuigen te bezichtigen, waaronder de recent gerestaureerde Magirus tankautospuit van Waddinxveen, en andere historische brandweerobjecten.

Wist je dat?

Er binnen (en buiten) de brandweer diverse groepen bezig zijn met brandweergeschiedenis? Zo kent Brandweer Nederland het ‘Netwerk Brandweergeschiedenis’, maar daarnaast kennen we ook de ‘Nederlandse Vereniging van Belangstellende in het Brandweerwezen’ en de Stichting Historisch Brandweermaterieel (met meerdere lokale afdelingen). 

Delen