Vaardigheidstoetsen maken ons vakbekwaam!

  • Domburg
  • 10 mei 2017

Gert Mulder werkt al bijna zeventien jaar bij de brandweer. Op zijn 25e bracht hij op verzoek van de postcommandant een bezoek aan de oefenavond van toenmalige Brandweer Domburg. Vanaf dat moment is hij werkzaam bij de brandweer. Dit jaar is hij, als opvolger van Casper Dollekamp, benoemd tot Landelijk coördinator vaardigheidstoetsen van het ABWC. Zijn ambitie liegt er niet om. Hij wil komende jaren het kwaliteitsniveau van de brandweerploegen op landelijke niveau verhogen. Samenwerking tussen de regio’s en landelijke afstemming is daarbij cruciaal.

“In de afgelopen jaren hebben we al heel wat bereikt met het ABWC”, begint Mulder. “Het is echt verleden tijd dat je in een andere wereld belandt als je deelneemt aan een vaardigheidstoets. Alle toetsen door het hele land worden op eenzelfde manier afgenomen en beoordeeld. Praktisch kunnen en mogen er nog verschillen zijn, we zijn tenslotte geen ‘eenheidsworst’. Er wordt geen lijst afgevinkt, maar het gaat er om hoe inventief, effectief, snel en veilig een incident wordt aangepakt.”

Unieke kans tot vakbekwaamheid

Net zoals bij de meeste deelnemers en organisatoren van de vaardigheidstoetsen spatten de passie, toewijding en het enthousiasme ervan af: “De vaardigheidstoetsen van het ABWC zijn echt uniek! Met name de combinatie van adrenaline en het realistisch oefenen. Het competitie-element neemt echt een bepaalde spanning met zich mee, zowel lichamelijk als geestelijk. Daardoor benadert de vaardigheidstoets nog meer de realiteit. Vervolgens wordt je kennis, kunde en kwaliteit gemeten en krijg je feedback op je eigen optreden. Het is een unieke kans om nóg vakbekwamer te worden. En je mag fouten maken! Je leert van je eigen handelen en van elkaar.” Het laatste, maar zeker niet onbelangrijkste element van de vaardigheidstoetsen is volgens Mulder de sociale component, saamhorigheid en teambuilding: “Het gevoel van de brandweer komt bij ons tot leven. Plus je ontmoet collega’s uit andere regio’s en korpsen. Het verhoogd dus niet alleen de vakbekwaamheid, maar ook de sfeer in het team en de motivatie van de brandweermensen.”

Maximale leerervaring voor collega’s

Mulder streeft ernaar om met de vaardigheidstoetsen nog meer aansluiting te vinden bij de vakbekwaamheid van de brandweer: “De vaardigheidstoetsen kunnen een nóg grotere rol spelen bij het oefenen en geoefend blijven van onze brandweermensen. Zo bepalen we nu de oefenkaarten, doen een scenariobeschrijving in het uitslagenboekje en geven we direct na de toets feedback aan de deelnemers. De beoordeling is in PDF beschikbaar. We geven leerpunten mee, denk bijvoorbeeld aan het oefenen met de warmtebeeldcamera, deurprocedure of rookgaskoeling. Zo creëer je een maximale leerervaring voor de collega’s.

Landelijke aanpak

Maar Mulder wil graag nog een stapje verder: “Samen met de provinciaal coördinatoren en de assistenten gaan we nadenken over hoe we meer kunnen aansluiten bij de regio’s. Er bestaat namelijk nog een groot verschil tussen de deelname en betrokkenheid van de regio’s met de vaardigheidstoetsen. Maar de vaardigheidstoetsen zijn te waardevol om het over te laten aan deze willekeur. Ieder jaar toetst het ABWC meer dan 5.700 deelnemers. Dat is bijna twintig procent van alle brandweermensen. Het is nu tijd om het landelijk op te pakken en het een prominente plek te geven binnen de brandweer. In ieder korps, in iedere regio en in Brandweer Nederland.”

Kom kijken of doe mee!

Het nieuwe seizoen van de vaardigheidstoetsen is al in volle gang. Op onze Facebookpagina houden we je op de hoogte waar de vaardigheidstoetsen plaatsvinden. Want uiteraard ben je van harte uitgenodigd om zelf te komen kijken en de sfeer van het ABWC te ervaren. Ook kun je je opgeven voor het volgende seizoen. Een (bedrijfs)brandweerkorps kan met een onbeperkt aantal ploegen aan de vaardigheidstoetsen deelnemen. De kosten voor inschrijving en deelname liggen tussen de € 195,- en € 250,-. Als je promoveert dan zijn daar geen extra kosten aan verbonden. Kortom, we ontmoeten je graag een keer tijdens de vaardigheidstoetsen!

Gert-Mulder.jpg

De vaardigheidstoetsen zijn een unieke kans om nóg vakbekwamer te worden.

  • Gert Mulder Gert Mulder
  • 04 mei 2017 04 mei 2017

Het ABWC

Elk jaar organiseert het Algemeen Brandweer Wedstrijd Comité (ABWC) door heel Nederland de brandweervaardigheidstoetsen in de klassen TS-HD, 112, en de Hoofdklasse. Praktijksituaties worden nagebootst door zo realistisch mogelijke scenario’s. De vaardigheidstoetsen zijn realistische ensceneringen van brand- en/of ongevalscenario's en worden in competitieverband afgenomen. Aan het einde van het seizoen mag het winnende team zich landskampioen noemen. De vaardigheidstoetsen bevorderen de vakbekwaamheid van de Nederlandse brandweerkorpsen en zijn het fundament onder de geoefendheid van de brandweer.

Delen