Mijlpaal

Eerste regionale spelleiders aan de slag met omgevingsspel

  • Nederland
  • 08 juli 2020

Omgevingsrecht is een van de trajecten op de Uitvoeringsagenda Brandweerzorg. Daarbij staat de nieuwe Omgevingswet, die per 1 januari 2022 in werking treedt, centraal. Welke veranderingen zijn er als deze nieuwe wet ingaat? En wat voor invloed heeft dit op ons werk, op ieders taak, rol en verantwoordelijkheden? Met het omgevingswetspel kom je daar samen, op een interactieve manier en aan de hand van verschillende casussen achter.

‘Vanuit Brandweer Nederland en het IFV wordt het omgevingsspel nu landelijk aangeboden zodat je er in je eigen veiligheidsregio mee aan de slag kunt. Het spel speel je onder begeleiding van een spelleider, die daar speciaal voor wordt opgeleid. En daarmee is een mooie mijlpaal behaald: de eerste spelleiders uit verschillende veiligheidsregio’s (Gelderland-Zuid, Amsterdam-Amstelland en Limburg-Noord) zijn opgeleid om binnen hun regio het spel te kunnen begeleiden. Binnenkort volgen er nog meer ’, vertelt Marijke Besselink, Landelijk Coördinator Omgevingsrecht enthousiast.

Doel omgevingsspel

‘Het omgevingsspel speel je om samen op een goede manier in gesprek te gaan over de omgevingswet. Doordat er verschillende casussen zijn die worden benaderd vanuit verschillende rollen, ga je vanuit diverse invalshoeken nadenken over de omgevingswet. Het spel is toegankelijk voor iedereen, ook als je nog helemaal niet zo veel weet over de omgevingswet. Je kunt bij het spel ook goed met je partners, gemeenten en andere belangstellenen spelen. En het is een mooi leermiddel om te gebruiken bij de opleiding ‘specialist omgevingsveiligheid’, licht Marijke verder toe.
(tekst gaat onder de foto´s verder)

Marijke Besselink

Collega’s uit de veiligheidsregio's Gelderland-Zuid, Amsterdam-Amstelland en Limburg-Noord/ Brandweer Nederland spelen het omgevingswetspel en worden opgeleid tot spelleider.

Coronaproof

Marijke vervolgt: ‘Samenkomen met verschillende collega’s is helaas niet meer zo vanzelfsprekend als voorheen, vanwege de coronamaatregelen. Het omgevingswetspel is coronaproof omdat het mogelijk is om het in een kleine groep (minimaal vier, maximaal tien spelers) te spelen, met de nodige afstand. Naast een spelbord is er ook een groot kleed beschikbaar om als spelbord te gebruiken, waardoor je wat meer afstand kunt bewaren.’

Zelf spelen?

Het omgevingsspel kan onder begeleiding van ervaren trainers worden gespeeld in jouw veiligheidsregio. Inmiddels zijn er al in vier regio’s trainers opgeleid, maar het zou natuurlijk mooi zijn als er meer regio’s meedoen. Wil je kennismaken met het omgevingsspel en ben je benieuwd naar de mogelijkheden binnen jouw regio? Of heb je interesse in een opleiding tot spelleider? Neem dan contact op met Marijke Besselink, Landelijk Coördinator Omgevingsrecht: marijke.besselink@ifv.nl.


Reacties eerste opgeleide spelleiders

Sander van den Hoogen, specialist risico’s en veiligheid, veiligheidsregio Gelderland-Zuid:
‘Realistische cases om spelenderwijs te oefenen met de beginselen van de Omgevingswet’

Peter Vernooij, sr adviseur risicobeheersing, veiligheidsregio Gelderland-Zuid:
‘Een spel waarbij het mogelijk is om spelenderwijs kennis te maken met de principes en de bedoeling van de Omgevingswet. Door met realistische scenario's te werken, is het mogelijk om de nodige dilemma's tijdens het spel te bespreken of op te lossen’.

Vanessa Koomen, manager risicobeheersing, Brandweer Amsterdam-Amstelland:
Wetgeving speels maken en schept verbinding met de inhoud en met collega's. Je leert de "geest" van de nieuwe wet op een leuke en effectieve manier kennen. Integraal samenwerken gaat door dit spel meer leven.’

Mieke Okhuysen, beleidsmedewerker en Nick Küpper, specialist brandpreventie veiligheidsregio Gelderland-Zuid: ‘Leuk en mooi spel om te spelen, het leert je om niet meteen de inhoud in te gaan maar eerst kennis te maken met elkaar en de juiste vragen te stellen over het plan. Het is goed om dit middels een rollerspel te oefenen met actuele cases. Graag willen wij dit omgevingsspel als VRGZ (brandweer en GHOR) in samenwerking met de GGD, gemeente en omgevingsdienst gaan spelen’.

Meer weten?

Wil je kennismaken met het omgevingsspel en ben je benieuwd naar de mogelijkheden binnen jouw regio? Of heb je interesse in een opleiding tot spelleider? Neem dan contact op met Marijke Besselink, Landelijk Coördinator Omgevingsrecht: marijke.besselink@ifv.nl.

Samen ambities waarmaken

Als brandweer spelen we in op de veranderende samenleving. Hoe we dit doen lees je op deze pagina.

Uitvoeringsagenda-Werk-in-uitvoering.jpg

Actualiteiten Uitvoeringsagenda

Lees meer over de verschillende trajecten uit de Landelijke Uitvoeringsagenda in de rubrieken 'Mijlpalen' en 'Werk in uitvoering'.

Uitvoeringsagenda-36trajecten.jpg
Blanco_650-x-650.png

Delen