Firefighters Plus

Hoe kunnen we als brandweer nog meer van betekenis zijn?

  • Nederland
  • 26 april 2018

De brandweer wordt wereldwijd aangemerkt als de meest betrouwbare beroepsgroep*. Dit is een prachtig compliment voor het werk wat we doen. Tegelijkertijd kunnen we dit benutten door, naast de zorg voor (brand)veiligheid, nog meer van betekenis te zijn voor de samenleving. Dit is precies het doel van het Firefighter Plus-project.

Het project helpt brandweermensen om hun positie als rolmodel te benutten in het streven naar een samenleving waarin iedereen op een gelijkwaardige manier deelneemt aan de maatschappij. Binnen het project bundelen vijf Europese brandweerorganisaties en twee organisaties die thuis zijn in sociaal maatschappelijke vraagstukken hun krachten om te komen tot een online training. Deze training ondersteunt brandweermedewerkers die een bijdrage willen leveren aan een inclusieve samenleving.

Testfase

Van 17 tot 19 april kwamen vertegenwoordigers van de zeven partnerorganisaties van het Firefighters Plus project voor de tweede keer bijeen. Namens Brandweer Nederland waren Gert-Jan Stuivenberg (Veiligheidsregio Drenthe), Renate Hogeterp (Brandweer Fryslân) en Mayes Katab (IFV) aanwezig in Northumberland, Verenigd Koninkrijk. De vertegenwoordigers gingen aan de slag met de voorbereidingen voor de testfase van de online training door brandweermensen uit het Verenigd Koninkrijk, Denemarken, Spanje, Polen en Nederland. Deze testfase vindt de aankomende maanden plaats. Het volgende overleg vindt in oktober 2018 plaats in Poznan (Polen). Tijdens deze bijeenkomst evalueren de vertegenwoordigers van de betrokken partnerorganisaties de resultaten van de testfase en worden waar nodig verbeteringen doorgevoerd in de online training.
(de tekst gaat onder de foto verder)

Internationale samenwerking

Het Firefighters Plus project is een initiatief van de brandweer van Frederiksborg (Denemarken) in samenwerking met de brandweer van Northumberland (Verenigd Koninkrijk), de staatsbrandweer van Poznan (Polen), de brandweer van Alcalá de Guadaíra (Spanje), het centrum voor etnische culturele diversiteit van Roemenië, het WIOSNA (vrijwilligersorganisatie tegen armoede) van Polen en het Instituut Fysieke Veiligheid. Het project wordt gesubsidieerd door de Europese Comissie (Erasmus+ Programma).

bron: Trust in professions, GFK Verein, 2015

Delen