Succesvolle start Firefighter Plus

  • Nederland
  • 27 oktober 2017

De brandweer heeft een goed imago. Brandweermensen zijn vaak een rolmodel en kunnen daardoor verbinding leggen met de lokale gemeenschap. Daarom onderzoeken brandweerorganisaties uit verschillende EU-landen hoe brandweermensen nog meer voor hun lokale samenleving kunnen betekenen.

Dat gebeurt in het project ‘Firefighters Plus’. Voor dit project bundelen vijf brandweerorganisaties en twee ‘niet-gouvernementele organisaties’ (NGO’s) met ervaring op het gebied van de ‘inclusieve samenleving’ hun krachten om een online training voor brandweermensen te ontwikkelen.

Basis gelegd

Van 11 tot 13 oktober 2017 kwamen de zeven partnerorganisaties[1] van het Firefighters Plus project bijeen in Spanje voor hun eerste overleg. Vanuit Brandweer Nederland waren Gert-Jan Stuivenberg (Veiligheidsregio Drenthe) en Hester Veltman (bureau Brandweer Nederland) aanwezig. De vertegenwoordigers van de zeven partnerorganisaties legden in deze eerste sessie de basis voor het werk dat gaat volgen – in het bijzonder voor de ontwikkeling van de inhoud van de training.

De eerste dag begon met een warm welkom van bestuurder Enrique Pavón van de gemeente Alcalá de Guadaíra en de brandweercommandant Marcelino Sancho. Kim Lintrup, brandweercommandant van Frederiksborg (Denemarken), opende de eerste werksessie.

Ontwikkelen training

Als volgende stap wordt de training ontwikkeld. Deze wordt doorgenomen op de volgende werksessie in april 2018 in Northumberland (Groot-Brittannië). Tijdens deze sessie, bereiden de partnerorganisaties zich voor op een test van de training met brandweermensen uit Groot-Brittannië, Denemarken, Polen, Spanje en Nederland.

Dit ‘sector-’ en ‘grensoverschrijdende’ project is een initiatief dat wordt gesubsidieerd door de Europese Commissie (Erasmus+ programma).

[1] Deze zeven partnerorganisaties zijn: de brandweer van Frederiksborg (Denemarken), de brandweer van Northumberland (Groot-Brittannië), de staatsbrandweer van Poznan (Polen), de brandweer van Alcalá de Guadaíra (Spanje), het centrum voor etnisch culturele diversiteit van Roemenië, het WIOSNA (vrijwilligersorganisatie tegen armoede) van Polen en het Instituut Fysieke Veiligheid/Brandweer Nederland.

Delen