Jan van der Heydenprijs naar Groningen

  • Nederland
  • 05 oktober 2017

Met het idee Tactiele navigatie heeft de veiligheidsregio Groningen de Jan van der Heydenprijs 2017 is in de wacht gesleept. 

De ander nominaties waren:

  • Informatiehuis van veiligheidsregio Twente
  • Reinigen en drogen uitrukhelm van veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland

Bekijk de uitreiking van de Jan van der Heyden innovatieprijs op onze Facebookpagina.

Tactiele Navigatie

Navigatie in de stoel

Een brandweerchauffeur wordt tijdens een spoedrit blootgesteld aan een verhoogde mentale belasting. Hij let op weg, de navigatie en op het verkeer dat mogelijk onvoorspelbaar reageert op de optische en akoestische signalen. Voor de solofuncties komt daar het berichtenverkeer nog bij. De meeste zintuigen worden hierdoor tijdens een spoedrit al maximaal belast. Het zintuig “gevoel” wordt daarentegen nauwelijks gebruikt en is daarom het meest geëigend voor het ontvangen van extra signalen. Om de mentale belasting terug te dringen, is er concept van tactiele navigatie in een autostoel ontwikkeld. Het idee hierbij is dat de visuele navigatie ondersteund wordt door tactiele navigatiesignalen vanuit de stoel. Onderzoek van TNO heeft aangetoond dat in dat geval de mentale belasting lager is dan wanneer er alleen een visueel signaal wordt gegeven. Ook werd een snellere reactietijd gemeten bij de combinatie van visuele en tactiele informatie ten opzichte van alleen visuele informatie. Bovendien kan de chauffeur zijn ogen meer gericht houden op de weg, zodat de veiligheid vergroot wordt.

Jan van der Heydenprijs

Ieder jaar reiken we de Jan van der Heyden innovatieprijs uit. De winnaar ontvangt een geldbedrag waarmee we stimuleren dat het idee landelijk wordt uitgerold.

stoomspuit.jpg

Delen