Zonlicht zet bed in brand

  • Nederland
  • 31 juli 2020

In een zorgcentrum gaat ‘s morgens rond 10.00 uur een brandalarm af. De melding komt vanuit een kamer van een bewoner.

Een aantal BHV’ers gaan direct naar de locatie van de brandmelding, terwijl de overige personeelsleden de andere kamers op de vleugel gaan ontruimen. Twee BHV’ers nemen elk een schuimblusser mee naar de kamer. In de kamer blijkt het beddengoed op een bed te branden. Omdat de bluspogingen met de schuimblussers niet werken, wordt de blusslang op haspel opgehaald. Inmiddels staat de kamer vol rook en is het er al helemaal donker.
(tekst gaat onder de foto's verder)

Vier minuten na de brandmelding arriveert de brandweer en wordt de brand geblust. De matras en het beddengoed zijn deels verbrand en er is rookschade in de hele wooneenheid en op de gang. Vier BHV’ers moesten ter observatie naar het ziekenhuis.

Oorzaak

De zon scheen door een raam op een loeplamp (een vergrootglas). Via de loeplamp werd het zonlicht op het beddengoed geprojecteerd. De hitte van het zonlicht zette het beddengoed in brand. Enkele weken voor de brand had een verzorgende al twee brandgaatjes op het beddengoed waargenomen. De oorzaak is toen niet gevonden.

Casuïstiek voor de zorg

Deze casus komt uit het boek ‘Casuïstiek uit brandonderzoek voor de zorg’. Op de website van De Zorg Brandveilig vind je meer informatie en kun je het boek downloaden.

Omslagfoto-Casui-Zorg.jpg

Brandonderzoek

Onderzoek levert veel informatie op over o.a. oorzaken van branden, brandverloop, brandbestrijding en het gedrag van mensen.

Brandonderzoek-4.jpg

Delen