Brand op zolder

  • Nederland
  • 25 juni 2021

Er wordt een woningbrand gemeld in Almere. Het betreft een zolderbrand in tussenwoning met zonnecollectoren op het dak. Als de brandweer arriveert slaan de vlammen al uit het zolderraam en de dakdoorvoer.

De brand is snel geblust, waardoor de schade beperkt blijft tot de zolder.

Wat is er gebeurd?

Op de zolderverdieping is een gipswand geplaatst om een extra slaapkamer te maken. In de andere ruimte was de brand. In deze ruimte zijn vier mogelijk brandoorzaken te vinden: de Cv-ketel, de omvormer van de zonnecollectoren, de wasmachine en de wasdroger. Op basis van de brandsporen kunnen we de Cv-ketel uitsluiten. Deze is zelf aan de linkerzijde aangestraald. Bij de omvormer zijn geen brandpatronen te zien die de omvormer als oorzaak kunnen aanwijzen. Van de wasmachine is de kunststof bovenzijde nog aanwezig. De wasdroger is het meest vervormd en boven de wasdroger is de inbranding het diepst. Het dakraam boven de droger is door de hitte verbrand. Door opstapeling van hitte in de nok, is ook het hout in de nok gaan ontbranden en de dakdoorvoer weggebrand. Hierdoor is een flashover voorkomen. Door het zelf bouwen van een slaapkamer, was er relatief weinig volume beschikbaar. Hierdoor kon de zolderverdieping snel opwarmen. De gipswand van de slaapkamer is aan de binnenzijde niet door vuur aangetast. De dakpanelen bevatten isolatie van glaswol. Deze isolatie heeft de schade nog enigszins beperkt.
(tekst gaat onder de foto´s verder)

Repressie

Door de snelle inzet is er geen volledige kamerbrand opgetreden, al zat de hitte al op vloerniveau. Er was veel aandacht voor het feit dat er zonnecollectoren op het dak lagen en dat er mogelijk nog spanning op de bedrading stond.


Deze casus komt uit 'Leren van brand - een decennium brandonderzoek in uitvoering' van de Brandweer Flevoland en Brandweer Gooi en Vechtstreek.

Brandonderzoek

Onderzoek levert veel informatie op over o.a. oorzaken van branden, brandverloop, brandbestrijding en het gedrag van mensen.

Brandonderzoek-4.jpg

Leren van brandonderzoek

We leren van brandonderzoek door de resultaten te delen via:

  • nieuwsflitsen en infosheets;
  • terugkoppeling aan betrokkenen (burgers en brandweer);
  • casuïstiekboeken
  • landelijke database brandonderzoek
  • presentaties op verzoek
  • delen van informatie met Vakbekwaamheid, Incidentbestrijding en Risicobeheersing

Delen