Blowin' in the wind

  • Nederland
  • 29 november 2019

In Deurne (België) rukt de brandweer uit voor een brand in een appartementencomplex, gebouwd in de jaren zestig. Het gebouw is vijf verdiepingen hoog, met vier appartementen per verdieping.

Onderweg wordt er door de ploeg al een hevige rookontwikkeling waargenomen. Dan is er ineens nauwelijks meer rook te zien. Even later is dat wel weer het geval… Bij aankomst slaat er hevige, donkere, dikke rook uit een raam op de derde verdieping. De rook komt tegen de wind in naar buiten en verdwijnt daarna tegen/over de voorgevel. Dit verklaart het wisselend beeld tijdens het aanrijden. Omstanders geven aan dat er brand is op de derde verdieping en er nog minstens een persoon binnen is.  Deze persoon wordt op de tweede verdieping aangetroffen. Hij bevestigt dat het brandt op de derde verdieping en geeft aan dat er boven nog mensen zijn.

Veel rook

Op de gang van de derde verdieping hangt een dikke rooklaag. Omdat de voordeur van het appartement kapot is (gemaakt), verspreidt de rook en hitte zich ook naar alle bovenliggende verdiepingen. Er wordt een ‘smokestopper’ opgehangen, waardoor de condities beter worden en de brandweer kan doorstoten naar de bovenliggende verdiepingen.

Risico’s bij dit incident

Omdat de wind pal op het geopende raam staat, komt er geen rook naar buiten. Dit zorgt ervoor dat de mensen die buiten staan een vertekend beeld krijgen van de situatie binnen. De chauffeur van de ladderwagen meldt achteraf dat hij niet begreep dat er over de radio gesproken werd over extreme omstandigheden met enorme hitte, terwijl er geen rook uit het raam kwam. Als het raam door de hitte of blusacties was gebroken, was de warmte en rook direct richting de aanvalsploeg gegaan met alle mogelijke gevolgen van dien.
(tekst gaat verder onder de foto's)

Wind driven fire

Bij een ‘wind driven fire’ staat de wind loodrecht op een opening in de brandruimte. De opening wordt als het ware afgesloten, waardoor hitte en uitstromende - al dan niet brandende - rookgassen niet weg kunnen. De temperatuur in de ruimte loopt hoger op dan bij een brand waarbij de wind uit een andere richting komt. Dit zorgt er in de regel voor dat het bij het openen van de deur van het appartement of de ruimte veel heter is dan brandweermensen intuïtief verwachten.

Brandonderzoek

Onderzoek levert veel informatie op over o.a. oorzaken van branden, brandverloop, brandbestrijding en het gedrag van mensen.

Brandonderzoek-4.jpg

Leren van brandonderzoek

We leren van brandonderzoek door de resultaten te delen via:

  • nieuwsflitsen en infosheets;
  • terugkoppeling aan betrokkenen (burgers en brandweer);
  • casuïstiekboeken
  • landelijke database brandonderzoek
  • presentaties op verzoek
  • delen van informatie met Vakbekwaamheid, Incidentbestrijding en Risicobeheersing

Delen