Daar zit een luchtje aan

  • Nederland
  • 08 februari 2019

Het is nog vroeg in de avond als de brandweer een melding ontvangt van een brand in een appartementencomplex voor één- en tweepersoons huishoudens in Amsterdam. In het complex wonen voornamelijk studenten, die allemaal nog wakker en zelfredzaam zijn.

Als de brandweer arriveert, staat het appartement al vol rook. Het complex wordt ontruimd en de brandweer kiest voor een offensieve binneninzet. De brand blijkt in een ruimte waar je dit niet zou verwachten: in de badkamer…

Door de stortbak

Een bewoonster vertelt naderhand dat zij een waxinelichtje heeft aangestoken en deze op de afdekplaat van de stortbak van het toilet heeft gezet. Het aluminium omhulsel van het waxinelichtje is zo heet geworden dat het kunststof van de afdekplaat is gaan smelten. Het omhulsel is ook teruggevonden in de restanten van de stortbak.

Kunststof units

De badkamers in het appartementencomplex bestaan uit kunststof units, die kant-en-klaar in de appartementen zijn geplaatst. De kunststof wanden zijn tijdens de brand  gesmolten. Waarschijnlijk heeft dit tot de hevige rookontwikkeling geleid.

Het appartement was vier maanden onbewoonbaar.

Niet uniek

Dit incident is niet uniek. In hetzelfde complex was al eerder brand. Ook ten bleek een waxinelichtje op het toilet de oorzaak.
Onderstaande tweet laat zien dat meer mensen een kaars op het toilet te plaatsen. En dat dat niet verstandig is...

 


Brandonderzoek

Onderzoek levert veel informatie op over o.a. oorzaken van branden, brandverloop, brandbestrijding en het gedrag van mensen.

Brandonderzoek-4.jpg

Trends om van te leren

Deze casus is één van de casussen uit het boek Trends om van te leren.

Delen