‘Uitgekookt?!’

  • Arnhem
  • 20 maart 2020

De baby wordt om 02.45 uur wakker en de moeder maakt in de keuken een drinkfles klaar in de daarvoor bestemde flesopwarmer. ’s Morgens om 06.30 uur ziet de buurman rook vanonder de dakrand van zijn buren.

Hij alarmeert de buren door te schreeuwen en aan te bellen waarna het gezin wakker wordt. In de slaapkamer bevindt zich dan al veel rook en het zicht is slecht. De ouders vluchten samen met beide kinderen via de trap door de rook naar buiten. De brandweer heeft de keukenbrand snel onder controle, maar de schade is aanzienlijk.

Te hoge vermogens op één tafelcontactdoos

De brand was ontstaan door een overgangsweerstand in de tafelcontactdoos waarop zowel de magnetron als de koel-vriescombinatie is aangesloten. Tafelcontactdozen worden vaak gebruikt als middel om gemakkelijk ergens een nieuw stroomafnamepunt te maken. Op het moment dat er veel apparaten met hoge vermogens op één tafelcontactdoos zijn aangesloten, kan door een te hoge overgangsweerstand een hoge temperatuur ontstaan in de metalen delen. Daardoor kunnen de kunststofdelen gaan branden. Het gebeurt ook dat door een slecht contactvlak tussen de contactdoos en de stekker zelfs bij lage vermogensafname warmteontwikkeling plaatsvindt.

Overbelast

Bovenstaande casus is één van de 28 casussen in de publicatie “Casuïstiek uit brandonderzoek voor Brandveilig leven”. In twee van die casussen is er sprake van een brand in een overbelaste tafelcontactdoos. Gebruik tafelcontactdozen alleen voor apparaten met een laag vermogen. Op de bodem van de tafelcontactdoos staat het maximaal vermogen aangegeven. Voor apparaten met hogere vermogens is een wandcontactdoos de beste oplossing.

Elektrische apparaten: houd ze in de gaten

Onvoorzichtig gebruik van apparatuur is één van de belangrijkste oorzaken van woningbrand. Gelukkig kun je zelf veel doen om brand te voorkomen.

stekker stopcontact snoer wandcontactdoos

Rookmelders redden levens

De meeste slachtoffers bij brand vallen door het inademen van rook. Als je slaapt, ruik je niets. Alleen je gehoor werkt nog.

Rookmeldersgesprek

Brandonderzoek

Onderzoek levert veel informatie op over o.a. oorzaken van branden, brandverloop, brandbestrijding en het gedrag van mensen.

Brandonderzoek-4.jpg

Delen