'Trap er niet in'

  • Arnhem
  • 11 november 2016

Tijdens de buitenverkenning bij een uitslaande woningbrand werd de ploeg verrast door boobytraps.

Eén van de manschappen viel in een kuil die naast een schuur in de grond was gegraven. Er bleken meerdere kuilen te zijn. In de schuur werd een hennepplantage aangetroffen. De brand in de woning was in de meterkast ontstaan door overbelasting als gevolg van het aftappen van stroom ten behoeve van de hennepplantage.

Prikkeldraad en spijkers

Soms worden aan de buitenzijde van een gebouw voorzieningen getroffen om te voorkomen dat anderen in de buurt van de hennepplantage kunnen komen. Naast de gevel van de schuur waren enkele valkuilen gegraven. In de kuil waren takken rechtop geplaatst. Een brandweerman is in een kuil gegleden maar raakte daarbij gelukkig niet gewond. Op diverse plaatsen was prikkeldraad gespannen terwijl het nut daarvan niet duidelijk was. Enkele ramen waren voorzien van prikkeldraad en spijkers. Dit zijn signalen dat er misschien een illegale hennepplantage in de buurt zit.

Koppel direct naar je bevelvoerder terug als je het vermoeden hebt dat er mogelijk sprake is van een illegale hennepplantage. Zowel binnen als buiten kunnen boobytraps aanwezig zijn.

Repressieve casussen gebundeld

Bovenstaande casus is één van de 29 casussen die in de publicatie ‘Casuïstiek uit brandonderzoek voor Repressie' is opgenomen. De casussen zijn ook online beschikbaar. De publicatie is het vervolg op het ‘Casuïstiek uit brandonderzoek voor Brandveilig leven'

 

Casuïstiek uit brandonderzoek voor Repressie

Meer leerzame cases vindt je in het boek Casuïstiek uit brandonderzoek voor Repressie.

Delen