Strakgespannen snoer veroorzaakt brand

  • Arnhem
  • 05 juni 2020

De bewoner van een appartement zet - voor vertrek - nog even de vaatwasser aan. Enkele uren later ontstaat er wateroverlast in de ondergelegen winkel en wordt er brand ontdekt in het appartement.

Het snoer van de stekker van de vaatwasser bleek zo strak gespannen te staan dat de stekker scheef in de wandcontactdoos zat. Hierdoor was een verminderd contactoppervlak tussen stekker en contactdoos.

Hoge temperatuur

De hoeveelheid energie die normaal door het volledige contactoppervlak gaat, werd nu door een kleiner oppervlak geleid. Hierdoor kan de temperatuur oplopen tot boven de 1000 graden Celsius. Bij deze temperaturen komen kunststof onderdelen tot ontbranding. In dit geval heeft de brand zich verspreid naar het keukenkastje en naar de spouwconstructie achter de voorzetwand van de keuken. Vandaar uit verplaatste de brand zich verder naar de wand en vloerconstructie.
(tekst gaat verder onder foto´s)

Repressieve casussen gebundeld

Bovenstaande casus is één van de 28 casussen in de publicatie “Casuïstiek uit brandonderzoek voor Brandveilig leven”.

Elektrische apparaten: houd ze in de gaten

Onvoorzichtig gebruik van apparatuur is één van de belangrijkste oorzaken van woningbrand. Gelukkig kun je zelf veel doen om brand te voorkomen.

stekker stopcontact snoer wandcontactdoos

Brandonderzoek

Om goed te kunnen adviseren op het gebied van risicobeheersing is kennis nodig van brand, brandverloop en brandbestrijding. Brandonderzoek is voor de brandweer een manier om te leren.

Delen