Of je trekt de stekker er uit!

  • Nederland
  • 13 juli 2018

Het is nog vroeg in de ochtend als op dinsdag 8 maart de brandweer in Honselerdijk wordt gealarmeerd voor een autobrand. Het gaat om een hybride auto die staat te laden aan een laadpaal.

De ploeg is er snel bij en kan zo voorkomen dat de brand het accupakket van de auto bereikt. Wel hadden ze veel moeite om de stekker uit de laadpaal te halen. Uit de informatie van de laadpaal blijkt dat de paal was gestopt met laden omdat de accu vol was. Door de brand gaf de auto ook een foutcode aan de laadpaal. Maar de stekker zit stevig geborgd in de paal en kan alleen verwijderd worden met de pas van de eigenaar van de auto. Ook na een foutcode.
(tekst gaat onder de foto's verder)

Hoe ontkoppelen?

De stekker los wrikken met – bijvoorbeeld – een koevoet is niet aan te raden, want dit zou een vlamboog kunnen geven. Maar hoe krijg je die stekker dan op een veilige manier los? Als de eigenaar van de auto in de buurt is, gebruik je natuurlijk de pas om de stekker te ontkoppelen.
Is de pas niet in de buurt, dan vind je op de laadpaal een noodnummer en een paalnummer. Achter het noodnummer zit een calamiteitenmeldkamer en als je het paalnummer meldt, wordt de stekker op afstand losgemaakt en kan je hem verwijderen. Is het noodnummer of paalnummer niet meer leesbaar? Kijk dan op de website www.oplaadpalen.nl. Hier kan je op straat zoeken naar de desbetreffende paal en hier staat dan ook alle informatie die je nodig heb bij een calamiteit.

Oplaadpalen.nl

Delen