Oververhitte scootmobiel

  • Nederland
  • 22 februari 2019

Het is middernacht als de meldkamer een brandmelding ontvangt vanaf een voormalig zorgcentrum. In het gebouw wonen nu zowel jongeren als senioren zelfstandig, waarvan een aantal een zorgindicatie heeft. Als de brandweer arriveert, staan diverse bewoners op het balkon vanwege de rook die hun woning binnentrekt.

De brand blijkt op de tweede verdieping. De aanvalsploeg ploetert zich hier door dikke zwarte rook. Al snel vinden ze op de gang de vuurhaard: een scootmobiel. De brand wordt snel geblust en de bewoners kunnen veilig naar buiten.

Oorzaak

De accu van de scootmobiel op de gang werd opgeladen. De lader lag hierbij op de zitting van de scootmobiel. De zitting is zo heet geworden, dat deze vlam vatte. De brandende kunststoffen van de scootmobiel veroorzaakten een dikke zwarte rook, die zich door de hele gang verspreidde.
(tekst gaat verder onder foto's)

Rook in de woningen

Elke woning in het complex is voorzien van een automatische afzuiging in het toilet en de doucheruimte. Voor de aanvoer van lucht is er een smalle kier aan de onderkant van de voordeur. Via deze kier werd de rook van de gang de woningen ingezogen, met rook- en roetschade als gevolg.

Stallingsruimte

Beneden in het gebouw is een ruimte ingericht waar de bewoners hun voertuigen kunnen stallen. In de rest van het complex is het verboden om scootmobielen bij de voordeur te plaatsen of op te laden. Hier blijken maar weinig bewoners gehoor aan te geven. Op de gangen van elke etage staan wel scootmobielen gestald.

 


 

Deze casus is één van de casussen uit het boek Trends om van te leren.

 

Brandonderzoek

Onderzoek levert veel informatie op over o.a. oorzaken van branden, brandverloop, brandbestrijding en het gedrag van mensen.

Brandonderzoek-4.jpg

Delen