De vlam in de pijp

  • Nederland
  • 19 oktober 2018

Op een frisse oktoberavond in 2017 zitten de bewoners van een rijtjeswoning gezellig rond de open haard. Ineens horen ze een bulderend geluid uit de schoorsteen en zien ze buiten donkere rookwolken langs het huis trekken. Als ze buiten staan, zien ze dat de zwarte rook uit hun schoorsteen komt. Ook zien ze een rode gloed bij de schoorsteen. Snel wordt 112 gebeld.

Gelukkig weet de brandweer de brand snel te blussen en blijft de schade beperkt.

Vreemde korrels

De open haard is – net als het huis – circa 40 jaar oud en wordt regelmatig gebruikt. De rookafvoer bestaat uit een dubbelwandige metalen buis, met isolatiekorrels tussen de wanden. Ongeveer een jaar geleden is de schoorsteen nog geveegd door een erkend schoorsteenveegbedrijf.

Tijdens de inzet valt het de brandweer al op dat de kachelpijp in de kast op de bovenverdieping zeer heet aanvoelt. Het blijkt dat de kachelpijp op dit punt kapot is aan de binnenzijde. De isolatiekorrels worden aangetroffen tussen de overblijfselen uit de haard.

De bewoner vertelt naderhand dat hij wel vaker ‘vreemde’ korrels had aangetroffen bij het schoonmaken van de haard.

Schoorsteenbrand? Blus nooit met water

Als je een schoorsteenbrand blust met water ontstaat er stoom. Een liter water wordt omgezet in 1700 liter stoom en dat kan de schoorsteen niet snel genoeg afvoeren. Het rookkanaal kan dan scheuren en soms ontstaat er zelfs een explosie. Zet daarom altijd een emmer zand of zakje (1 kilo) zout in de buurt; daarmee kun je het vuur doven. Het zout op het vuur drukt de zuurstof weg.

Voorkom schoorsteenbrand, stook veilig

Lees hier alles over het voorkomen van schoorsteenbrand.

Schoorsteenbrand-Budschop-1.jpg

Brandonderzoek

Onderzoek levert veel informatie op over o.a. oorzaken van branden, brandverloop, brandbestrijding en het gedrag van mensen.

Brandonderzoek-4.jpg

Delen