Router zorgt voor roet

  • Nederland
  • 03 mei 2019

Een vrouw ruikt een brandlucht bij het appartement van de buurvrouw en belt de brandweer. Bij aankomst van de brandweer is er roet te zien op de ramen van het appartement. De brandweer forceert de voordeur en gaat naar binnen. Daar blijkt dat de brand al gesmoord is.

In de woonkamer zijn de muren zwart en er staan restanten van wat ooit een hoekbank was.

Oorzaak brand

Op de rugleuning van de hoekbank lag een router, waar ook nog een kussen tegen steunde. Een router kan behoorlijk heet worden. Door onvoldoende ventilatie, is vervolgens de rugleuning van de bank in brand geraakt. De losse kussens op de bank raakten daarna ook in brand. De bewoonster was op dat moment niet thuis.
(tekst gaat verder onder de foto's)

Gesmoord

De brand is om twee redenen gesmoord. Ten eerste omdat alle ramen en deuren van de kamer gesloten waren. Daarnaast bestonden de bank en de kussens uit een nylon-achtig materiaal. In plaats van echt branden, is dit materiaal gaan gloeien en smelten, met een flinke rookontwikkeling tot gevolg.

Tip

Elektrische apparaten worden vaak warm. Zorg voor ventilatie, zodat het apparaat deze warmte kwijt kan. Leg een apparaat dus nooit onbeheerd op een bank of bed of onder een kussen. Dit geldt ook voor telefoons en tablets die aan de lader hangen.


Deze casus komt uit Leren van de praktijk 2018 van Brandweer Twente.

Elektrische apparaten: houd ze in de gaten

Onvoorzichtig gebruik van apparatuur is één van de belangrijkste oorzaken van woningbrand. Gelukkig kun je zelf veel doen om brand te voorkomen.

stekker stopcontact snoer wandcontactdoos

De lithium-ion batterij

Lithium-ion batterijen zitten in de accu’s van elektrische fietsen en in smartphones, tablets, laptops en hoverboards. Maar ook in koptelefoons en elektrische tandenborstels.

Lithium Ion Battery.jpg

Brandonderzoek

Onderzoek levert veel informatie op over o.a. oorzaken van branden, brandverloop, brandbestrijding en het gedrag van mensen.

Brandonderzoek-4.jpg

Delen