Romantiek leidt tot brand- en rookschade

  • Arnhem
  • 23 december 2016

Een stelletje komt na een avondje stappen 's nachts thuis. Op de slaapkamer steken ze een geurkaars aan die zonder kaarshouder in de stellingkast staat.

Ze gaan op bed liggen en vallen uiteindelijk in slaap. De kaars zijn ze vergeten te doven... In de vroege ochtend wordt de vrouw wakker van lichtverschijnselen en ziet ze vlammen in de stellingkast.

uitgebrandde slaapkamer

Veel rook- en roetschade

Het vuur blijft zich uitbreiden ondanks bluspogingen met water en natte handdoeken. Er vormt zich steeds meer rook waarop ze besluiten het pand te verlaten. Ze trekken de (brandwerende) slaapkamerdeur achter zich dicht en gaan weg. Hierbij bonzen ze op alle andere deuren, omdat ze niet zeker weten of er nog andere mensen aanwezig zijn in het pand.

De brand beperkt zich grotendeels tot de slaapkamer, de rest van de verdieping had veel rook- en roetschade. Het stel is met ademhalingsproblemen en enkele brandwonden naar de huisarts gebracht.

Moeilijk te blussen

Bovenstaande casus is één van de 28 casussen in de publicatie "Casuïstiek uit brandonderzoek voor Brandveilig leven". In twee van de casussen is sprake van brand door een kaars die niet in een kaarshouder staat. Overmatig brandende kaarsen zijn niet of moeilijk te blussen.

Delen