Oververhitte verlichting

  • Nederland
  • 20 april 2018

Twee bewoners van een zorgcentrum zitten in de gezamenlijke woonkamer als plotseling brandende resten van een verlichtingsarmatuur uit het plafond vallen. Het valt rakelings langs één van de bewoners. Met de noodknop op tafel slaan ze alarm.

Een zorgmedewerker komt poolshoogte nemen, brengt beide bewoners naar een andere ruimte en  112 wordt gebeld. Als de brandweer arriveert, is het vuur al gedoofd en wordt de ruimte geventileerd.
(tekst gaat verder onder de foto's)

Niet de eerste keer

Omdat zich in het verleden een vergelijkbaar incident had voorgedaan, wordt het installatiebedrijf gebeld. Het team Brandonderzoek komt ter plaatse om onderzoek te doen omdat het om een zorgcentrum gaat met een grote groep minder zelfredzame bewoners. Al snel blijkt dat de brand zeer waarschijnlijk is veroorzaakt door een oververhitte condensator in de verlichtingsarmatuur. Bij onderzoek van een tweede, identieke verlichtingsarmatuur in de kamer zijn op de condensator sporen van oververhitting te zien. Dit doet vermoeden dat een groot gedeelte van de in het complex aanwezige identieke armaturen onveilig is. Op basis van deze constatering wordt in overleg met de zorgmanager en de installateur de gehele installatie uitgeschakeld.

Periodieke controle

Het is belangrijk dat elektrische installaties periodiek gecontroleerd, onderhouden en zo nodig gerepareerd worden.

Ook is het belangrijk om bij een brand de oorzaak te achterhalen om zo herhaling te kunnen voorkomen.

Delen