Overbelaste stekkerdoos

  • Nederland
  • 08 maart 2019

Wanneer een wat oudere man terugkomt van boodschappen doen, treft hij de brandweer bij zijn benedenwoning. Op dat moment is de brand al geblust en blijkt de woonkamer uitgebrand. In de gemeenschappelijk gang was de rookmelder afgegaan, waarna de brandweer was gewaarschuwd.

Het betreft een wat oudere woning, met maar weinig stopcontacten. Om toch al zijn apparatuur aan te kunnen sluiten, had de man diverse stekkerdozen op elkaar aangesloten. Door overbelasting is één van de stekkerdozen zo heet geworden dat het kunststof van de tafelstekkerdoos is gaan branden. De brand is vervolgens overgeslagen naar de rest van de woonkamer.

Er was zo veel brand- en roetschade dat de man enkele maanden in een vervangende woning heeft moeten wonen.

Stekkerdozen

Ga veilig om met stekkerdozen. Gebruik goedgekeurde, niet beschadigde stekkerdozen en verbind deze niet zomaar onderling met elkaar. Teveel stekkerdozen op één groep kunnen voor overbelasting zorgen, met brand als gevolg.

Op elke stekkerdoos staat het maximale vermogen (in Watt), check dit op de onderkant. Check hoeveel Watt de apparaten 'trekken' die je aansluit en zorg ervoor dat dit niet hoger is dan dat de stekkerdoos aan kan

Tips

  1. Sluit apparatuur zoveel mogelijk direct aan op een wandcontactdoos.
  2. Maak je toch gebruik van een stekkerdoos? Let dan op het maximale wattage van de stekkerdoos en het wattage van de apparatuur die je er op aansluit.

Deze casus is één van de casussen uit het boek Casuïstiek uit brandonderzoek voor Brandveilig Leven.

Brandonderzoek

Onderzoek levert veel informatie op over o.a. oorzaken van branden, brandverloop, brandbestrijding en het gedrag van mensen.

Brandonderzoek-4.jpg

Delen