Op het nippertje

  • Nederland
  • 06 maart 2020

Een vrouw wordt wakker door een raar getik. Ze gaat op onderzoek uit en ziet vanaf de zoldertrap vuur en rook op de overloop van de zolderverdieping. Op het moment dat ze ‘brand’ roept, roept haar zoon vanuit zijn slaapkamer op zolder dit ook.

De zoon heeft het warm en moet hoesten, het is mistig en donker op zijn kamer. Bij het openen van de deur ziet hij het vuur en besluit de deur weer dicht te doen. De vader probeert ondertussen de brand op verschillende manieren te blussen en bedenkt hoe hij zijn zoon uit de slaapkamer kan halen. Op dat moment komt de brandweer te trap op en helpt de jongen met een vluchtmasker de woning uit.
(tekst gaat onder de foto's verder)

Maak een vluchtplan!

Het is belangrijk om te weten hoe je moet vluchten bij brand. Een vluchtplan helpt daarbij.

Veilig-werken_vluchtplan.jpg

Vluchtweg geblokkeerd

De wasdroger heeft vlamgevat en de brand is overgeslagen naar materialen in de omgeving. Doordat de wasdroger in de ruimte voor de slaapkamer op zolder staat, wordt de vluchtweg geblokkeerd door de brand. Voor het raam in de slaapkamer staat het stapelbed van de zoon. Het bed is verankerd aan de muur. Hierdoor is vluchten via het raam ook niet mogelijk. 


Casussen gebundeld

Bovenstaande casus is één van de 28 casussen in de publicatie “Casuïstiek uit brandonderzoek voor Brandveilig leven”. 

In twee van die casussen is er sprake van een geblokkeerde vluchtweg door een brandend voorwerp. Ook waren er bij beide situaties geen rookmelders aanwezig in de woning. Rookmelders zorgen er voor dat de brand tijdig wordt opgemerkt en er nog een mogelijkheid is om langs het brandende voorwerp uit de woning te komen zonder dat er al te veel rook in de vluchtweg hangt.

Rookmelders redden levens

De meeste slachtoffers bij brand vallen door het inademen van rook. Als je slaapt, ruik je niets. Alleen je gehoor werkt nog.

Rookmeldersgesprek

Elektrische apparaten: houd ze in de gaten

Onvoorzichtig gebruik van apparatuur is één van de belangrijkste oorzaken van woningbrand. Gelukkig kun je zelf veel doen om brand te voorkomen.

stekker stopcontact snoer wandcontactdoos

Delen