Als een lopend vuurtje

  • Nederland
  • 08 december 2017

In een voormalig klooster breekt door onbekende oorzaak brand uit in één van de appartementen. Bij aankomst van de brandweer is het niet duidelijk of er nog iemand aanwezig is in het appartement. De aanvalsploeg start op basis van het RSTV-beeld (Rook, Stroming, Temperatuur, Vlammen) een offensieve binneninzet.

Via de buitendeur van het appartement wordt de slaapkamer betreden en loopt de ploeg door naar de woonkamer. Na het geven van een shot water in de rooklaag hoorde de ploeg direct een gesis. De hitte werd enorm en de ploeg trok zich terug. Dan horen ze ook dat de bewoner zich in veiligheid heeft weten te brengen.

Opnieuw zuurstof

Door het openen van de zijdeur en het betreden van het appartement kreeg de brand opnieuw zuurstof. Dit leidde tot de snelle branduitbreiding. Zowel de helmen als de porto’s van de manschappen bleken te zijn beschadigd. De ploeg heeft zich net op tijd weten terug te trekken.

Constructieve schade

Met een offensieve buiteninzet werd de brand neergeslagen. De rookontwikkeling blijft daarna echter in intensiteit toenemen. De brand bleek zich al verspreid te hebben naar het bovengelegen appartement en het appartement op de zolder. Deze appartementen branden volledig uit en de constructieve schade aan het gebouw is zo groot dat het wordt gesloopt.

Achter een voorzetwand

Elk appartement was een apart brandcompartiment met een brandwerendheid van zestig minuten. Ondanks dat heeft de brand zich snel kunnen uitbreiden buiten het compartiment. Het gebouw was aan de binnenkant voorzien van voorzetwanden vanwege de slechte staat van de originele wanden. Hierdoor was een soort van spouwconstructie ontstaan. Daarnaast was er een verlaagde, brandwerende plafondconstructie aangebracht. De brand is achter een voorzetwand en daardoor boven de brandwerende plafondconstructie terecht gekomen en heeft zich op deze manier buiten het zicht van de aanvalsploeg kunnen uitbreiden naar de andere appartementen.

Reactie

Henk den Rooijen, Officier van Dienst: ‘Toen ik aankwam was er sprake van een uitslaande brand. Het was onbekend of er slachtoffers binnen waren. Een aanvalsploeg was binnen in het appartement geweest maar moest de inzet staken. Het was te warm en gevaarlijk binnen. De minuten verstrijken en dan het bericht ‘alle mensen zijn buiten’. De brand ging razendsnel naar de andere appartementen, sneller dan ik vermoedde.’


Bovenstaande casus is één van de 29 casussen in de publicatie “Casuïstiek uit brandonderzoek voor Repressie” is opgenomen. De publicatie is het vervolg op het “Casuïstiek uit brandonderzoek voor Brandveilig leven”.

Delen