Onverslaanbaar vuurtje

  • Nederland
  • 13 december 2019

Op een middag worden de posten Ens en Marknesse gealarmeerd voor een middelbrand in een schokbetonschuur. Na de drooglegging van de Noordoostpolder zijn er ca. 1000 van dit soort schuren (ook wel montageschuren) gebouwd. De schuren bestaan uit wanden van beton en een dak van riet en hout, afgedekt met dakpannen. Later zijn de schuren gebruikt als koelruimte, waarbij de wanden zijn betimmerd en opgevuld met vlasafval. Om de isolatiewaarde te verbeteren, is spuitpur op de wanden en het dak aangebracht.

Deze schuur is in tweeën gedeeld door een scheidingswand van beton en hout. De ene kant is in gebruik als kantine, kleedruimte en verblijf voor studenten, de andere kant als koelruimte. De brand bevindt zich in de verblijfruimte.

Hotspot

Al vrij snel na aankomst van de brandweer is de brand uit. Maar tijdens de naverkenning ontdekt een bevelvoerder warmte in de muur van de brandruimte. Deze hotspot is moeilijk bereikbaar en daarom wordt de muur opgebroken. Hierdoor ontwikkeld de brand zicht weer. Eerst in de kleedruimte, maar al snel komen er vlammen en veel rook uit het dak. Omwille van de eigen veiligheid wordt daarom besloten terug te trekken uit de schuur en er word gekozen voor een defensieve buiteninzet.

Dor de brand gaan twee schuren en een dieseltank verloren. Een derde schuur en het woonhuis blijven behouden.
(tekst gaat verder onder de foto's)

Persoonlijke ervaring

“Maak altijd een goede verkenning, ook al denk je te weten wat je aantreft. Van buiten is het beeld misschien helder, maar van binnen kan een pand anders worden gebruikt dan verwacht. Ook maakt deze casus duidelijk hoe verschillende isolatiematerialen voor een snelle branduitbreiding kunnen zorgen. Daken zijn soms gerenoveerd met nieuwe dakplaten en zonnepanelen, terwijl de oude constructie is blijven zitten.”

Meer weten?

De uitgebreide beschrijving van deze casus vind je in het boek Casuïstiek uit brandonderzoek – Trends om van te leren 2.

Zie ook:

Brandonderzoek

Onderzoek levert veel informatie op over o.a. oorzaken van branden, brandverloop, brandbestrijding en het gedrag van mensen.

Brandonderzoek-4.jpg

Leren van brandonderzoek

We leren van brandonderzoek door de resultaten te delen via:

  • nieuwsflitsen en infosheets;
  • terugkoppeling aan betrokkenen (burgers en brandweer);
  • casuïstiekboeken
  • landelijke database brandonderzoek
  • presentaties op verzoek
  • delen van informatie met Vakbekwaamheid, Incidentbestrijding en Risicobeheersing

Delen