Heetgebakerd broodje bapao

  • Nederland
  • 05 januari 2018

Een bewoner (80+) van een zorginstelling heeft zin om iets te eten. Hij maakt een broodje bapao warm in de magnetron. Het broodje blijkt niet warm genoeg, dus stopt de bewoner deze nog een keer in de magnetron. Het bleek een wel heel pittig broodje….

Niets in de gaten

De bewoner: ‘Ik heb de magnetron op 60 seconden gezet en ben toen weer televisie gaan kijken.’ Het broodje is gaan aanbranden en roken. De man had niets in de gaten. Een bouwvakker op de gang van de zorginstelling zag rook onder de deur doorkomen. Hij opende deur en zag de kamer vol rook staan, terwijl de bewoner rustig televisie zat te kijken. Pas toen de bouwvakker de man riep om naar buiten te komen, had hij in de gaten wat er aan de hand was.

Verkeerde tijd

De man gaf naderhand aan niet meer aan het broodje te hebben gedacht. Vermoedelijk heeft hij de tijd verkeerd ingesteld als gevolg van slecht zicht, in combinatie met de kleine cijfers op de magnetron. Gelukkig bleef de brand beperkt tot het broodje bapao.

 

Aanwezige preventieve voorzieningen

Er was een rookmelder aanwezig die is aangesloten op de brandmeldinstallatie van de zorginstelling. De rookmelder is niet afgegaan. Vermoedelijk heeft de warme luchtlaag die aan het plafond hangt de relatief koude rook tegengehouden. Het is daarom verstandig ook een rookmelder in de verblijfsruimte op te hangen.

 


 

Casussen gebundeld

Bovenstaande casus is één van de 28 casussen in de publicatie ‘Casuïstiek uit brandonderzoek voor Brandveilig leven’.

Rookmelders zijn een must

Rookmelders helpen een brand tijdig ontdekken en zijn in ieder huis een must! Als je slaapt dan slaapt jouw neus ook, maar je hoort een rookmelder wel. Daarom is een rookmelder, die geluid maakt, zo belangrijk. Het geeft je tijd om te vluchten. Een rookmelder kan jouw redding zijn.

Delen