
Casus: Zwarte koffie
- Nederland
- 18 september 2020
De bewoner van een hoekhuis is op de bovenverdieping aan het strijken als hij plotseling een brandlucht ruikt. In eerste instantie denkt hij dat de brandlucht van de strijkbout komt. Maar als de geur sterker wordt, kijkt hij toch eens uit het raam en ziet beneden rook uit de deur komen.
Beneden aangekomen ziet hij dat er brand is en dat hij deze niet zelf meer kan blussen. Hij belt direct 112. De brandweer komt en weet de brand snel te blussen.
Oorzaak
De brand is begonnen in de keuken. Zeer waarschijnlijk is de brand ontstaan door een defect op de printplaat van het koffiezetapparaat. Deze stond op stand-by naast het gasfornuis. Alle brandpatronen wijzen in de richting van het koffiezetapparaat. Door de vlammen zijn ook de houten beplating achter het fornuis en de afzuigkap gaan branden. De motor van de afzuigkap is vervolgens op de glazen deksel van een pan gevallen. Ook de plank aan de muur boven het koffiezetapparaat en het trekkoord van het rolluik vatten vlam, waardoor het rolluik naar beneden valt.
Roet
Omdat de deuren in de woning open waren, is de roetverspreiding in het huis groot. Er waren geen rookmelders aanwezig.

Meer weten?
De uitgebreide beschrijving van deze casus vind je in het boek Leren van de praktijk 2019 van Brandweer Twente.
Brandonderzoek
Onderzoek levert veel informatie op over o.a. oorzaken van branden, brandverloop, brandbestrijding en het gedrag van mensen.

Leren van brandonderzoek
We leren van brandonderzoek door de resultaten te delen via:
- nieuwsflitsen en infosheets;
- terugkoppeling aan betrokkenen (burgers en brandweer);
- casuïstiekboeken
- landelijke database brandonderzoek
- presentaties op verzoek
- delen van informatie met Vakbekwaamheid, Incidentbestrijding en Risicobeheersing