De risico’s van een open haard

  • Nederland
  • 21 juli 2017

Omstreeks 02.00 uur in de nacht schrikken de ouders van het gezin wakker van een hels kabaal in huis. De gekoppelde rookmelders gaan allemaal af.

De vader staat op en ziet rook op de overloop van de eerste verdieping. In eerste instantie probeert de vader het alarm van de rookmelders te stoppen om te voorkomen dat de kinderen wakker worden. De moeder gaat kijken wat er aan de hand is. Bij het openen van de woonkamerdeur ziet ze dat de ruimte volledig gevuld is met rook. Ze bedenkt zich niet en samen verzamelen ze de drie kinderen en vluchten naar buiten. De vader gaat terug naar binnen, ziet iets branden in de woonkamer en belt de brandweer.

Zuurstofgebrek

De brandoorzaak is niet meer exact te achterhalen. Wel is duidelijk dat de houten vloerconstructie tot ontbranding is gekomen. Het kan zijn dat gloeiend materiaal uit de open haard tussen de kieren van de vloer is terechtgekomen. Een andere optie is dat er warmteoverdracht van de stenen onderzijde van de open haard naar de houten vloerconstructie heeft plaatsgevonden. Dit kan de (zelf)ontbrandingstemperatuur van het hout hebben verlaagd waardoor uiteindelijk brand ontstaat.

Voorkomen

  • Denk er bij het na-isoleren van een ondervloer aan dat dit bij de open haard voor warmteophoping kan zorgen. Met name bij brandbare vloerconstructies is dit een aandachtspunt.
  • Maak een vluchtplan en bespreek dit met elkaar.

Casussen gebundeld

Bovenstaande casus is één van de 28 casussen in de publicatie “Casuïstiek uit brandonderzoek voor Brandveilig leven”.

 

Delen