Broei in poetsdoeken

  • Nederland
  • 19 maart 2021

Wat was nu de brandoorzaak?

Met oude doeken en terpentine zijn de kwasten schoongemaakt waarop olieverf zat. In de olieverf zat lijnolie verwerkt. De doeken zijn na afloop in elkaar gepropt en in een zak gestopt. De warmte die bij het drogen van deze oliën vrij komt, kan niet weg (zeker niet als een doek als een prop ergens ligt opgeborgen). Dan kan het gebeuren dat de temperatuur zo hoog oploopt dat het materiaal gaat smeulen en er brand kan ontstaan.
Ons advies is om deze doeken heel goed uit te spoelen en buiten te drogen te hangen, in kurkdroge doeken kan geen broei ontstaan.


(Deze casus komt uit het boek 'Casuïstiek uit brandonderzoek voor Brandveilig Leven' gedaan door Team Brandonderzoek Oost5)

Pas op voor broei!

Natuurlijke oliën en waxen
Broei kan ontstaan in allerlei soorten natuurlijke oliën zoals lijnzaadolie, maar ook in waxen voor vloeren en (tuin)meubels, visolie, frituurolie, sojaolie, olijfolie, zonnebloemolie, massageolie of etherische olie.

Laat textiel niet in de wasdroger/-machine liggen
Laat met olie verontreinigde kleding of doeken niet in de wasdroger liggen na het drogen, maar spreid de was uit. Ook textiel dat al gewassen is kan nog resten olie bevatten en daardoor in de wasdroger tot ontbranding komen. Zorg daarom ook voor een intensief wasprogramma (minimaal 60°C) waarbij alle oliën worden uitgewassen.

Brandonderzoek

Onderzoek levert veel informatie op over o.a. oorzaken van branden, brandverloop, brandbestrijding en het gedrag van mensen.

Brandonderzoek-4.jpg

Delen