Rara waar zit je?

  • Nederland
  • 24 januari 2020

Kort voor 21.00 uur wordt de brandweer gealarmeerd voor een brand in een woonhuis. Het gaat om een woning in een woongebouw in het centrum van de stad. Het gebouw bestaat uit vier verdiepingen. Op de vierde bouwlaag bevindt zich een dakterras van ongeveer 100 m2. Bij het naderen van het pand lijkt de brand op de bovenste bouwlaag te woeden. Er komt veel rook vrij en de vlammen slaan uit het dak.

Bij aankomst is niet duidelijk waar de ingang zich bevindt. Ook is niet bekend of er slachtoffers zijn. Aan de dakranden is hevige rookontwikkeling te zien. Dit wekt de indruk dat de brand binnen op de bovenste etage woedt, maar tijdens de verkenning in het pand wordt op de bovenste etage alleen rook, maar geen hitte waargenomen. Bij het verkennen van de trap naar het dakterras blijkt dat de hitte en vlammen zo hevig zijn dat blussing op het dak niet mogelijk is. Het blijkt te gaan om een brand op een dakterras.

Brand op een dakterras

Tijdens het aanrijden kan een brand op een dakterras de indruk wekken van een zolderbrand of in elk geval een uitslaande brand op de bovenste verdieping. In eerste instantie denken we dan aan een uitslaande brand, met de brandhaard binnen. In feite blijkt het een buitenbrand met een uitbreidingskans naar binnen. Een extra reden om te beginnen met een goede buitenverkenning. Een snelle offensieve buiteninzet met een straal met voldoende vermogen kan het eerste gevaar op overslag wegnemen. Hiermee winnen we tijd om binnendoor te gaan.
(tekst gaat verder onder de foto's)

De inzet en gevolgen van het incident

Omdat de brand dreigt over te slaan naar het naastgelegen pand wordt het bevel gegeven om vanaf het voertuig een O-bundel af te leggen. De druk wordt opgevoerd naar tien bar. Dit levert voldoende worplengte en koelend vermogen om een knock down op het dak te creëren. Nu kan de aanvalsploeg het terras op om te blussen.Ondanks dat er bij het aanrijden al veel vlammen te zien waren, is de brand niet overgeslagen.

Meer weten?

De uitgebreide beschrijving van deze casus vind je in het boek Casuïstiek uit brandonderzoek – Trends om van te leren 2.

Brandonderzoek

Onderzoek levert veel informatie op over o.a. oorzaken van branden, brandverloop, brandbestrijding en het gedrag van mensen.

Brandonderzoek-4.jpg

Leren van brandonderzoek

We leren van brandonderzoek door de resultaten te delen via:

  • nieuwsflitsen en infosheets;
  • terugkoppeling aan betrokkenen (burgers en brandweer);
  • casuïstiekboeken
  • landelijke database brandonderzoek
  • presentaties op verzoek
  • delen van informatie met Vakbekwaamheid, Incidentbestrijding en Risicobeheersing

Delen