Aangebrand

  • Nederland
  • 21 februari 2020

Op een zomerse middag in augustus breekt er in een snackbar brand uit. De snackbar is gevestigd in een oude dorpskern in een oude boerderij. Belendende panden staan op een afstand van 2 à 3 meter. De boerderij is gebouwd rond 1900 en rond 1930 verbouwd tot winkelpand. In het zelfde pand, naast de snackbar, zijn ook nog een kledingwinkel en een bloemenwinkel gevestigd.

Oorspronkelijk beschikt het pand over een rieten kap. Hier is tijdens de verbouwing in de jaren dertig een pannendak opgelegd. Ook is de binnenkant van het dak afgetimmerd. Hierdoor is een dakconstructie ontstaan met twee tussenruimtes, waartussen zich riet bevindt. Deze constructie maakt het brandverloop onvoorspelbaar: het brandende riet is moeilijk bereikbaar en rookgassen hopen zich op, met het gevaar van plotselinge ontbranding. Daarom wordt besloten de dakpannen te verwijderen en het dakbeschot open te breken.

Als blijkt dat het pand niet te redden is, focust de brandweer op het voorkomen van overslag naar andere panden.

Houd er bij historische panden altijd rekening mee dat de constructie anders in elkaar kan zitten dan je op het eerste gezicht denkt.

Meer weten?

De uitgebreide beschrijving van deze casus vind je in het boek Casuïstiek uit brandonderzoek – Trends om van te leren 2.

Brandonderzoek

Onderzoek levert veel informatie op over o.a. oorzaken van branden, brandverloop, brandbestrijding en het gedrag van mensen.

Brandonderzoek-4.jpg

Leren van brandonderzoek

We leren van brandonderzoek door de resultaten te delen via:

  • nieuwsflitsen en infosheets;
  • terugkoppeling aan betrokkenen (burgers en brandweer);
  • casuïstiekboeken
  • landelijke database brandonderzoek
  • presentaties op verzoek
  • delen van informatie met Vakbekwaamheid, Incidentbestrijding en Risicobeheersing

Delen