Kleine brand, grote ontruiming

  • Nederland
  • 10 januari 2020

In een windstille en mistige nacht in december wordt om 01.54 uur melding gemaakt van een woningbrand in een appartementengebouw. De alarmcentrale geeft direct middelbrand af. Vanwege de rookontwikkeling, de onduidelijkheid van de locatie van de brandhaard en met het oog op de evacuatie van de veelal oudere bewoners, wordt bij aankomst opgeschaald naar grote brand. Na een snelle verkenning blijkt het te gaan om twee brandende auto’s in de ondergrondse parkeergarage van het appartementencomplex.

Terwijl de eerste TS zich bezighoudt met het blussen van de brand, gaan de tweede en derde TS samen met de bemanning van een hoogwerker verder met de ontruiming van het pand. De politie en de VvE houden zich bezig met de registratie van de bewoners. Zij worden opgevangen in een nabijgelegen lunchroom. Hier worden zij door ambulance collega’s nagekeken op rookinhalatie.
(tekst gaat verder onder de foto's)

De gevolgen van het incident

Door de snelle offensieve binneninzet is uitbreiding van de brand door overslag naar andere auto’s voorkomen. Ook de constructie van het pand -de betonnen wanden die om de twee parkeervakken waren geplaatst en nodig waren om het pand te dragen- hebben hieraan bijgedragen. Wel is er door het branden en smelten van het isolatiemateriaal veel rook ontstaan, die zich door het hele gebouw heeft verspreid. Door de hoge concentratie CO en rook is het pand nog lang geventileerd. In totaal zijn twintig appartementen ontruimd. Niet iedereen heeft de brandweer gehoord. Daarom zijn enkele voordeuren geforceerd.

Overweging

Een brand in een parkeergarage vraagt altijd bijzondere aandacht en laat geen routine-inzet toe. Veel parkeergarages zijn tegenwoordig voorzien van brandbare isolatie. Ook lopen afvoerpijpen van bovengelegen verdiepingen steeds vaker door de garage, waardoor rook zich naar boven kan verspreiden. Hierdoor is het noodzakelijk te ontruimen en wordt een kleine brand al snel een grote brandinzet. Je staat dan voor het inmiddels bekende duivelse dilemma: eerst de brand blussen en ventileren of eerst ontruimen? Als je de brand snel ontdekt en voldoende koelend vermogen hebt, kun je eerst blussen. Is dit niet het geval, dan houdt het op en moeten je eerst ontruimen.

Meer weten?

De uitgebreide beschrijving van deze casus vind je in het boek Casuïstiek uit brandonderzoek – Trends om van te leren 2.

Brandonderzoek

Onderzoek levert veel informatie op over o.a. oorzaken van branden, brandverloop, brandbestrijding en het gedrag van mensen.

Brandonderzoek-4.jpg

Leren van brandonderzoek

We leren van brandonderzoek door de resultaten te delen via:

  • nieuwsflitsen en infosheets;
  • terugkoppeling aan betrokkenen (burgers en brandweer);
  • casuïstiekboeken
  • landelijke database brandonderzoek
  • presentaties op verzoek
  • delen van informatie met Vakbekwaamheid, Incidentbestrijding en Risicobeheersing

Delen