Een koude aangelegenheid

  • Nederland
  • 22 maart 2019

In een vriescel van een broodfabriek breekt op een dinsdagmiddag rond 12.30 uur brand uit. Die breidt zich in korte tijd uit tot een zeer grote brand, waardoor wordt opgeschaald naar GRIP 2. In totaal duurt het 50 uur tot de brandweer het sein brandmeester geeft. Een complete productiehal van ± 4000 m² gaat verloren.

Koelcel

De brand begint in een koelcel in een vrijwel nieuwe hal. Volgens een BHV’er zou daar een aandrijfriem of snaar aanlopen en zorgen voor rookontwikkeling. Maar de koelcel staat 60 tot 70 meter van de ingang van de hal, achter allerlei machines en is moeilijk te bereiken. Daarom wordt gekozen voor een inzet via een kortere weg: via een laaddok aan de zijkant van de productiehal. Maar het blijkt moeilijk om bij de brandhaard te komen: de vloer in de koelcel is spiegelglad en de gelaatsmaskers beslaan door de kou. Ook is de enige weg om bij de brand te komen via een smalle ladder in de koelcel. De brandweer besluit daarom hier geen inzet te doen.

De brand heeft zich inmiddels uitgebreid tot buiten de koelcel. Daarom zet de brandweer verder alles op alles om uitbreiding naar de overige hallen te voorkomen. Mede dankzij de brandpreventieve maatregelen van de nieuwe hal verloopt dit goed.

Deze uitzonderlijk grote brand (drie pelotons), was de spin-off voor brandweer Twente om te zoeken naar manieren om te leren van incidenten. De film over de brand bij dit bedrijf is één van de resultaten.

 

Gevolgen van de brand

Voor de broodfabriek waren de gevolgen enorm; de schade werd geschat op €50 miljoen en het bedrijf had een jaar nodig om terug te komen in de situatie van voor de brand.

 


Deze casus is één van de casussen uit het boek Trends om van te leren.

Brandonderzoek

Onderzoek levert veel informatie op over o.a. oorzaken van branden, brandverloop, brandbestrijding en het gedrag van mensen.

Brandonderzoek-4.jpg

Delen