Eerst slagkracht, dan inzet

 • Nederland
 • 14 juni 2019

Op 3 maart 2019 komt er een inbraak / brandmelding binnen bij een particulier beveiligingsbedrijf. Het betreft een autodealer in Poortugaal gelegen op een klein industriepark. De beveiligingssurveillanten zien dat er rook uit het pand komt en zij kunnen niet meer door de ramen heen kijken. Ze alarmeren de brandweer.

De eerste bevelvoerder is bekend met het pand en weet dat er meerdere voertuigen in het pand staan, waaronder hybride en elektrische auto’s. Ook wist hij dat de constructie onder andere bestaat uit isolatieplaten.

Niet naar binnen

Bij de eerste verkenning ontdekt de brandweer een ‘vettige’ afzetting op de vloer en ziet gelige rook. Ook voelen ze dat het erg warm is in het pand. Er is ook niet gelijk voldoende bluswater aanwezig om een escalatie van het incident te kunnen opvangen. Omdat er geen slachtoffers zijn, besluit de brandweer niet naar binnen te gaan.
(tekst gaat verder onder de afbeelding)

Wat we dan wel doen

Direct op het besluit ‘defensief buiten’, wordt er opgeschaald naar Zeer Grote Brand met WatertransportSysteem (WTS). Hierdoor wordt er eerst voldoende bluscapaciteit opgebouwd om een ontwikkelde brand aan te pakken.

Scenario’s voor de omgeving

Wanneer het scenario ‘uitslaande brand’ en/of explosie zou plaatsvinden, was er een direct effect naar naastgelegen panden. Daarom werd een bouwmarkt ontruimd en bij het tankstation en metrospoor lag de aandacht. Dit scenario was één van de redenen voor GRIP. Mocht de brand zich toch niet gaan ontwikkelen, dan zou er eerst een ‘offensief buiten’ worden ingezet. Hiervoor zijn het Cobrateam en Droneteam gealarmeerd.

Geleerde Lessen

Deze inzet werd uitgevoerd door collega’s die bekend waren met de geleerde lessen uit recente incidenten. Dit soort branden komen regelmatig voor en meer dan eens ontstaan daarbij explosies, waarbij brandweermensen gewond zijn geraakt. Er is geen standaard inzettactiek voor dergelijke incidenten. Bewustwording van het te overwegen risico draagt meer bij aan veilig repressief optreden.

Brand op pauze is een tactiek, niet een algemene oplossing!

 • Blijf alert bij deze tactiek op factoren waar geen directe invloed op is. Denk aan brandlast, weersomstandigheden, bouwmaterialen en ventilatie.
 • Zonder compartimentering bestaat een groter risico op ongecontroleerde ventilatie.
 • Organiseer het opnieuw beschouwen van het incident bij de overgang naar een ander inzet kwadrant.
 • Deel de ingezette tactiek goed met alle eenheden.

HO in spagaat tussen Copi en inzetgebied

 • Maak efficiënte afspraken zodat er sneller geschakeld kan worden naar een ander kwadrant en er niet gewacht hoeft te worden op het einde van het CoPi-overleg.

Afzetting met lint van gevaar gebieden werkt goed in de communicatie

 • Hierdoor wordt het wel moeilijker om elkaar te ontmoeten voor een (motorkap)overleg
 • Bedenk direct hoe het (motorkap)overleg tussen de eenheden kan blijven bestaan zonder het gevaar gebied te doorkruisen.

Bij soortgelijke incidenten waarbij geen sprake is van uitslaande brand

 • Als het in de buurt beschikbaar is: alarmeer het cobra-team om offensief buiten te ondersteunen.
 • Ontwikkel nieuwe manieren en technieken om van defensief buiten naar een ander kwadrant te komen.

Inzet van drones geeft tactische informatie bij risico’s

 • Het blijft een hulpmiddel en is niet leidend om over te gaan naar een ander inzet kwadrant.
 • Alternatieve inzet met Warmtebeeldcamera’s op redvoertuigen kan ook worden gebruikt

Brandweerdoctrine

Op 9 mei 2008 kwamen drie brandweercollega’s om het leven. Dit incident vormde de aanleiding om op een andere manier om te gaan met brandbestrijding.

Screenshot-Gebouwkenmerken.jpg

Brandonderzoek

Onderzoek levert veel informatie op over o.a. oorzaken van branden, brandverloop, brandbestrijding en het gedrag van mensen.

Brandonderzoek-4.jpg

Delen