Bliksems!

  • Nederland
  • 11 juni 2021

De brandweer werd gealarmeerd voor een dakbrand na blikseminslag. Bij aankomst werd duidelijk dat de bewoner met een tuinslang de kleine brand op het dak goed onder controle had gehouden.

Na een uitgebreide verkenning bleek dat beide twee-onder-een-kap woningen waren getroffen. In de andere woning was geen brand, maar op diverse plaatsen had er wel een verbranding plaatsgevonden. Het was in deze woning niet blijven branden. Aan de buitenzijde van deze woning was niets bijzonders waarneembaar.

Rookaanslag

Bij de woning waarvan het dak had gebrand, was tijdens de eerste verkenning niets bijzonders waargenomen in de meterkast. Bij een tweede controle werd er een lichte rookaanslag geconstateerd op het kastje waarin de hoofdzekeringen zitten. Deze bleken, na het openen door het elektriciteitsbedrijf, te zijn verbrand. Vermoedelijk is de blikseminslag in de dakgoot ingeslagen en via een radiator door de lucht overgesprongen naar de antenne van een radio. Deze is door de kracht van de inslag uit elkaar geslagen.

Reactie

‘Het is dat ik al eerder bijzondere situaties heb gehad na blikseminslag, zoals een gescheurde gasleiding in een aangrenzende woning. Daardoor wist ik dat er meer aan de hand kan zijn dan dat je in een oogopslag ziet’, reageert Danielle Aalders, Officier van Dienst.

Brandonderzoek

We doen onderzoek zodat we brand zo goed mogelijk kunnen bestrijden én voorkomen.

Brandonderzoek-1.jpg

Leren van brandonderzoek

We leren van brandonderzoek door de resultaten te delen via:

  • nieuwsflitsen en infosheets;
  • terugkoppeling aan betrokkenen (burgers en brandweer);
  • casuïstiekboeken
  • landelijke database brandonderzoek
  • presentaties op verzoek
  • delen van informatie met Vakbekwaamheid, Incidentbestrijding en Risicobeheersing

Repressieve casussen gebundeld

Bovenstaande casus is één van de 29 casussen in de publicatie “Casuïstiek uit brandonderzoek voor Repressie” is opgenomen. De publicatie is het vervolg op het “Casuïstiek uit brandonderzoek voor Brandveilig leven”.

Casuïstiek uit brandonderzoek voor Repressie

Meer leerzame cases vindt je in het boek Casuïstiek uit brandonderzoek voor Repressie.

Delen