Wie had dat gedacht?

  • Nederland
  • 15 september 2017

Door een explosie en de daarop volgende brand is een garage bij een woning volledig verwoest.

De muren van de gemetselde garage waren omver gedrukt door de explosie en het dak was voor de helft opgetild en dubbel geklapt over het andere gedeelte.

Benzine weggelekt

De zoon des huizes gebruikte het achterste gedeelte van de garage als werkplaats om aan rally-auto’s te sleutelen. Tijdens het sleutelen aan een auto, een dag voor het incident, lekte er behoorlijk wat benzine weg. De benzine werd gedeeltelijk opgevangen in een plastic bak. Maar deze werd niet afgesloten, waardoor de benzine kon blijven verdampen. De benzinedamp is zwaarder dan lucht en stroomde daardoor in de kelder onder de garage en bleef daar hangen. Vermoedelijk heeft één van de elektrische apparaten in de kelder (waaronder een diepvrieskist) de explosieve verbranding ingeleid.

Ophoping op onverwachtse plaatsen

Damp van (gemorste) benzine kan krachtige explosieve verbrandingen veroorzaken. Doordat benzinedamp zwaarder is dan lucht kan dit zich eenvoudig op onverwachte plaatsen ophopen. Wees daarom alert bij bijvoorbeeld een melding van een vreemde lucht en gebruik altijd een explosiegevaarmeter. Bij een inpandige lekkage van vluchtige, brandbare vloeistoffen is goed ventileren belangrijk.

Reactie

André Schellevis, bevelvoerder. "Bij aankomst stonden de bewoners aan de weg. Gezien de ravage moet de explosie enorm zijn geweest. Het is een wonder dat hier geen gewonden en/of doden zijn gevallen. Zo zie je maar weer dat brandbare vloeistoffen uitdampen en dat deze na langere tijd nog tot een ontploffing kunnen leiden. Langere tijd ventileren is dus ook hier van groot belang."

Bovenstaande casus is één van de 29 casussen in de publicatie “Casuïstiek uit brandonderzoek voor Repressie” is opgenomen. De publicatie is het vervolg op het “Casuïstiek uit brandonderzoek voor Brandveilig leven”.

Delen