In dromenland

  • Nederland
  • 02 februari 2018

Een moeder was met de kinderen een weekendje naar familie. De vader was thuis gebleven om een aantal klusjes af te maken. Toen hij ’s nachts op bed lag, werd hij wakker door een droom. Vervolgens hoorde hij een rookmelder. Hij kon nog net op tijd via het raam de woning verlaten. Achteraf gezien is hij blij dat zijn gezin niet thuis was.

Net op tijd

De brand is ontstaan bij de aansluiting van het snoer op de stekker van de afzuigkap. De beplating van de keuken is gaan branden en het vuur is overgeslagen naar de bovengelegen zolder en de dakconstructie. Doordat de hitte weg kon, is niet de volledige keuken in vlammen opgegaan. Gelukkig is de bewoner net op tijd gewekt door de rookmelder. Plaats dan ook altijd rookmelders in de vluchtroutes.
(tekst gaat onder de foto's verder)

Rookmelders redden levens

De meeste slachtoffers bij brand vallen door het inademen van rook. Als je slaapt, ruik je niets. Alleen je gehoor werkt nog.

Rookmeldersgesprek

Gevolgen

Als gevolg van de brand was de woning enkele maanden niet bewoonbaar. Er was zware schade aan de constructieonderdelen. Door onenigheid tussen schade-experts over de totale schade liepen de herstelwerkzaamheden flinke vertraging op.

Casussen gebundeld

Bovenstaande casus is één van de 28 casussen in de publicatie ‘Casuïstiek uit brandonderzoek voor Brandveilig leven’. 

Brandonderzoek

Onderzoek levert veel informatie op over o.a. oorzaken van branden, brandverloop, brandbestrijding en het gedrag van mensen.

Brandonderzoek-4.jpg

Delen