Accu(ut) gevaar

  • Nederland
  • 05 oktober 2018

Een inwoner van Almelo ruikt thuis al enige tijd een brandlucht, maar kan in huis niets bijzonders vinden. Even later ziet hij dat er vlammen uit de schuur komen.

De brandweer wordt gebeld en die weet de brand gelukkig snel te blussen. Daardoor blijft de schade beperkt: een geblakerde fiets en wat gesmolten materialen.

In de fietstas

De bron van de brand is al snel gevonden. In de schuur staat een elektrische fiets gestald, met de lithium-ion accu in één van de fietstassen. Hier moet de brand zijn ontstaan, want één van de accucellen is gebarsten of ontploft. De brand blijft beperkt tot de fiets, omdat de fietstas is gemaakt van brandvertragend materiaal en omdat er een houten plankje in de tas zit. Deze werkt als een soort brandschot.

Oorzaak

Het ontbranden van een lithium-ion accu kan verschillende oorzaken hebben, zoals een harde slag of stoot. Maar ook een interne (laad)fout kan de accu doen ontbranden. De exacte aanleiding voor het tot ontbranding komen van deze accu is niet (meer) precies vast te stellen. De accu was op moment van het ontstaan van de brand aangesloten op de acculader waardoor een laadfout eerder verwacht mag worden dan een slag of stoot als oorzaak.

Tip: leg de accu bij het opladen op een brandvertragende ondergrond en niet te dicht in de buurt van materialen die makkelijk in brand kunnen vliegen.

De lithium-ion batterij

Lithium-ion batterijen zitten in de accu’s van elektrische fietsen en in smartphones, tablets, laptops en hoverboards. Maar ook in koptelefoons en elektrische tandenborstels.

Lithium Ion Battery.jpg
Lithium-ion batterijen Lithium-ion batterijen

Hoe voorkom je dat apparaten met een lithium-ion batterij in brand vliegen?

  • Koop alleen apparaten, batterijen en opladers van gerenommeerde fabrikanten. Van veel producten, die goedkoop in het buitenland worden gekocht, is onduidelijk wat de kwaliteit is
  • Volg de gebruiksaanwijzing van de fabrikant
  • Laat apparaten afkoelen na langdurig of intensief gebruik
  • Haal de stekker uit het stopcontact als de batterij/accu vol is
  • Leg een batterij niet in het directe zonlicht
  • Gebruik alleen de originele oplader die bij het apparaat geleverd wordt
  • Laad een apparaat (of batterij) op in de buurt van een rookmelder en houd toezicht tijdens het laden. ’s Nachts opladen raden we sterk af
  • Heb je je apparaat of batterij laten vallen? Controleer deze dan op beschadigingen en vervang de beschadigde onderdelen onmiddellijk

Voorkom oververhitting

smartphone in bed

Zorg ervoor dat je apparaten, batterijen en opladers hun warmte goed kwijt kunnen. Bedek de opladers en batterijen daarom niet en leg je telefoon niet onder je kussen.
Kijk ook eens kritisch naar het hoesje van je telefoon. Kan je smartphone zijn warmte kwijt? En kan je laptop zijn warmte kwijt als je ermee op bed ligt? 

Brandonderzoek

Onderzoek levert veel informatie op over o.a. oorzaken van branden, brandverloop, brandbestrijding en het gedrag van mensen.

Brandonderzoek-4.jpg

Wat doen wij aan het gevaar van lithium-ion batterijen?

Brandweer Nederland, het Instituut Fysieke Veiligheid en de brandweerregio’s werken samen met het (internationale) bedrijfsleven, universiteiten en hogescholen om onze kennis over energieopslag te vergroten. We maken stappen. Het is belangrijk dat we investeren in nieuwe vormen van educatie, procedures en regelgeving en dat we nieuwe ervaringen onderling delen.

Delen