"Ze noemen mij de paardenfluisteraar"

Parel voor Stefan Dik

  • Middenbeemster
  • 08 juli 2015

Stefan Dik (23) is lid van de vrijwillige brandweer in de Beemster. Hij is student Integrale Veiligheidskunde aan de Hogeschool Utrecht. Daarnaast is hij medewerker van de afdeling Risicobeheersing van veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland en heeft hij kortgeleden een opleiding tot brandweerduiker afgerond.

Dat was gaaf

Stefan: "Ik kreeg de Parel uitgereikt van de burgemeester. Ik had net met een paar collega's een oefening gehouden in een wooncomplex voor senioren in de Beemster en wilde mijn verhaal gaan afronden, toen Marcel van Galen, hoofd van het landelijke project Brandveilig leven, naar voren stapte en aankondigde dat ik de Parel zou krijgen. Dat was heel gaaf!

Ik heb als kind nooit die droom gehad om later brandweerman te worden. Drie jaar geleden ben ik via een goede vriend van me bij de brandweer terecht gekomen. Hij dacht dat het wel wat voor mij zou zijn, dus ik ben naar de kazerne hier in de buurt gegaan en zei: 'Hallo, ik ben Stefan en ik wil eigenlijk wel brandweerman worden.' Ik heb toen een paar oefenavonden meegekeken en vanaf dat moment heeft het me niet meer losgelaten."

Risicobewustzijn is belangrijk

"Vorig jaar ben ik gevraagd om meer te gaan doen voor Brandveilig leven. Samen met een vriend heb ik een Facebookpagina opgericht waar we laten zien wat we aan brandpreventie doen. Ik ben zelf student en merkte dat op open dagen van scholen en tijdens de introductiekampen niets wordt gedaan aan brandveiligheid. Terwijl wel heel veel studenten op kamers gaan wonen, al is het natuurlijk niet zo dat al die studentenkamers niet brandveilig zijn. Gelukkig worden er steeds meer initiatieven ontplooid om bij studenten het risicobewustzijn te verhogen. Dat risicobewustzijn is erg belangrijk, zeker in een samenleving waarin iedereen steeds individualistischer wordt en minder op elkaar let."

Voor elkaar zorgen

"Ik vind dat je in de buurt waar je woont voor elkaar moet zorgen. Daar wil ik me graag voor inzetten. Door voorlichting te geven bij de mensen thuis en op andere plekken, kunnen we laten zien wat de gevaren van brand zijn. Als de mensen zich daar bewuster van zijn en weten wat ze moeten doen als ze bijvoorbeeld een vlam in de pan hebben, hoeft de brandweer uiteindelijk ook minder vaak uit te rukken. We kunnen brand nooit voor 100% uitsluiten, maar als we ervoor kunnen zorgen dat er minder branden zijn, dan zijn er ook minder slachtoffers en is er minder schade. Daarom moeten we die brandpreventiekant niet laten ondersneeuwen. Daar moeten we in blijven investeren."

Paard in de sloot

"Ik woon in de Beemster in een plattelandsdorp, dus het gebeurt regelmatig dat er een koe in een gierput is gevallen of paarden in de sloot liggen. Dan trekken we ons waterpak aan en redden we het paard. Op een gegeven moment stond ik in het water bij een paard te zoeken waar ik het beste de singels om zijn lijf kon doen. Ik moest het om zijn staart doen en ik stond een beetje tegen het paard te praten. Toen riep mijn collega vanaf de kant: 'Hé, de staart zit aan de andere kant hoor Stefan!' Vanaf dat moment kreeg ik de bijnaam 'de paardenfluisteraar'. We maken veel nare dingen mee, maar we kunnen ook veel lachen samen, dat maakt dit werk zo leuk."

Brandweerduiker

"Ik kan mijn werk voor de brandweer tot nu toe goed combineren met mijn studie. Ik vind het belangrijk om ook dingen naast mijn studie te doen want tegenwoordig red je het niet met een diploma alleen. Ik heb net de opleiding voor brandweerduiker afgerond. Veel mensen willen dat niet, maar het leek mij erg tof. Ik heb het nog niet meegemaakt dat er een auto te water is geraakt waarin mensen zitten, maar ik heb van andere duikers begrepen dat het best heftig kan zijn. Maar ik ga van het positieve uit en wil graag mensen bevrijden uit hun benarde situatie."

Dan ga je een biertje drinken in de stad

"Ik wil altijd graag mensen helpen, dat geeft me een goed gevoel. Ik kan me ook vrij makkelijk wegcijferen voor iets anders. Het is natuurlijk niet zo dat ik 24 uur per dag hiermee bezig ben, ik ben ook nog af en toe op een feestje te bewonderen, maar ik vind het heel leuk om te doen. En het levert natuurlijk ook nog wat op. Een win-winsituatie dus. En mijn netwerk wordt snel groter, niet alleen binnen mijn eigen korps, maar we hebben ook een aantal gebieden binnen de veiligheidsregio waar we veel mee samenwerken. Met die mensen spreek ik niet alleen zakelijk af, maar ook wel privé. Dan ga je een biertje drinken in de stad en kom je daar weer mensen tegen. Ik hoop anderen te inspireren om zich ook in te zetten voor brandpreventie in hun regio. Het zou het mooiste zijn als dit als een soort olievlek over het hele land uitgespreid zou kunnen worden, zodat we Nederland een stukje brandveiliger kunnen maken." 

Parel Brandweer

Delen