Brandveilig leven 2018

Slimme rookmelders

  • Nederland
  • 30 augustus 2019

Een rookmelder die ook buren of familie alarmeert bij brand. Dat is nog eens slim. Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland is gestart met het project 'slimme rookmelders’ voor de oudere inwoners van hun regio. Belangrijk, want 53% van de bevolking in de Achterhoek is 65 jaar en ouder.

Hoe werkt het? In de Achterhoek worden duizend huishoudens met kwetsbare ouderen voorzien van een inbraakalarm, paniekknop, inactiviteitsmelders en rookmelders. Deze ‘slimme sensoren’ alarmeren de buren of familie in geval van nood. De lokale meldkamer staat klaar als achterwacht. Mantelzorgers krijgen informatie en een training aangeboden om te zorgen dat zij weten hoe zij kunnen handelen bij een calamiteit. En met resultaat!
In Winterswijk zijn door de rookmelders drie potentiële woningbranden voorkomen. Uniek is dat voor het eerst in Nederland een dergelijk project op deze grote schaal wordt uitgerold.
(tekst gaat onder de foto verder)

Nieuwsgierig geworden en op zoek naar meer informatie?

 

www.loketbrandveiligleven.nl

 

Jimmy Korswagen
j.korswagen@vnog.nl

 

Zie ook Langer thuus, de inzending voor de Jan van der Heydenprijs 2018.

Samenwerkings-partners

Acht gemeenten, Dorpshuizen en Kleine Kernen (DKK) Gelderland, Kruisvereniging Achterhoek en Liemers, Stage.nu, Altijd Thuis, Rabobank, AVDD Beveiliging, RCOAK Ouderenfonds

Exposure

  • Regionale en lokale radio, televisie en online

Thema

  • Veilig wonen
Blanco_650-x-650.png

 

Bovenstaand project komt uit het boekje 'Brandveilig leven 2018', waarin de inzendingen voor de Verkiezing Gouden Rookmelder 2018 zijn verzameld. Stuk voor stuk projecten die een belangrijke bijdrage leveren aan de Brandveilig Leven activiteiten in Nederland. Daar mogen we met elkaar trots op zijn.

 

Delen