Brandveilig leven 2018

Kleuters voorlezen uit eigen prentenboek

  • Nederland
  • 27 september 2019

Al jaren lezen medewerkers van Brandweer Twente tijdens de Nationale Voorleesdagen voor aan peuters en kleuters. Dit jaar hadden zij het doel om op bijna alle basisscholen in Twente voor te lezen. In de zoektocht naar een geschikt boek, bleek dat het boek met de juiste boodschap niet bestond. Daarom besloten zij om zelf een boek te schrijven. Dit resulteerde in het verhaal ‘Oei de taart’. Met het boek wil Brandweer Twente twee doelen bereiken: het ontwikkelen van taalgevoel bij de kinderen en het samen werken aan een brandveilig generatie.

Ruim 125 medewerkers van Brandweer Twente hebben op 240 (van de 280) basisscholen tijdens de Nationale Voorleesdagen met veel passie voorgelezen uit het prentenboek ‘Oei, de taart!’. De 12.500 kleuters luisterden aandachtig naar het spannende verhaal over kleuter Fleur die haar verjaardag wil vieren. Helaas verbrandt de taart in de oven. Bijna ontstaat er een brand, waardoor de brandweer bij Fleur thuis komt. Uiteindelijk loopt alles gelukkig goed af.

De Nationale Voorleesdagen waren voor de collega’s van Brandweer Twente ook een uitgelezen kans om na het voorlezen met de kinderen na te praten over brandveiligheid. Hangt er thuis een rookmelder? Welk nummer bel je in geval van nood? Allemaal vragen die aan bod kwamen. Daarna konden de kinderen vragen stellen aan de brandweer en mochten ze het brandweerpak en de helm bekijken. Een super leuke gebeurtenis voor de kleuters. Om niet alleen de kinderen, maar ook familie bij het project te betrekken kregen de kinderen een flyer mee naar huis. Daarop stond een kleurplaat, maar ook tips voor de ouders en ansichtkaarten voor opa en oma.
(tekst gaat onder de foto verder)

Nieuwsgierig geworden en op zoek naar meer informatie?

www.loketbrandveiligleven.nl

Liset Reimerink-Zwarteveen
l.reimerink@brandweertwente.nl 

Samenwerkings-partners

  • 240 basisscholen in Twente

Exposure

  • Het boek ‘Oei, de taart’ (te bestellen voor € 6,– per stuk via de contactpersoon)
  • Oproep via personeelsblad, intranet en mail van teamleiders aan beroeps- en kantoorpersoneel en vrijwilligers
  • Persbericht aan regionale en nationale media
  • Flyer

Thema

  • Jeugd
Blanco_650-x-650.png

 

Bovenstaand project komt uit het boekje 'Brandveilig leven 2018', waarin de inzendingen voor de Verkiezing Gouden Rookmelder 2018 zijn verzameld. Stuk voor stuk projecten die een belangrijke bijdrage leveren aan de Brandveilig Leven activiteiten in Nederland. Daar mogen we met elkaar trots op zijn.

 

Delen