Brandveilig leven 2018

Bewonershulpverlening

  • Nederland
  • 13 september 2019

Een brand in een wooncomplex met senioren was de aanleiding voor Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond om bewonershulpverlening op te starten. Senioren blijven tegenwoordig langer thuis wonen. Zij moeten zichzelf kunnen redden in geval van nood, maar dit blijkt niet iedereen te kunnen. Een aantal senioren is slecht ter been of hoort het geluid van een rookmelder niet. Tijd voor actie vond de veiligheidsregio. Een jongere buurvrouw of -man is vaak wel in staat om hulp te verlenen aan de oudere bewoners. Waarom leiden we deze fitte mensen niet op tot hulpverleners? Een slimme gedachte! 

Bewoners uit de regio konden zich vrijwillig aanmelden om opgeleid te worden tot BHV’er (Bewoner Hulpverlener). Tien bewoners van een 55+ woongebouw in Hellevoetsluis kregen een speciale training, zodat zij precies weten hoe er gehandeld moet worden indien er brand uitbreekt in hun woongebouw. Tijdens de training werden onder andere middels virtual reality situaties nagebootst. Bijvoorbeeld brand in het eigen huis of bij de buren.

De veiligheidsregio heeft inmiddels contact opgenomen met alle wooncomplexen in Rotterdam-Rijnmond. De intentie is om in zoveel mogelijk complexen een aantal bewoners op te leiden als BHV’er.
(tekst gaat onder de foto verder)

Nieuwsgierig geworden en op zoek naar meer informatie?

www.loketbrandveiligleven.nl

Klaas van Veen
klaas.vanveen@vr-rr.nl

Blanco_650-x-650.png

 

Bovenstaand project komt uit het boekje 'Brandveilig leven 2018', waarin de inzendingen voor de Verkiezing Gouden Rookmelder 2018 zijn verzameld. Stuk voor stuk projecten die een belangrijke bijdrage leveren aan de Brandveilig Leven activiteiten in Nederland. Daar mogen we met elkaar trots op zijn.

 

Delen