Brandveilig leven in Disneyland

  • Nederland
  • 31 oktober 2018

In Nederland timmeren we de laatste jaren hard aan de weg op het gebied van Brandveilig leven. Met acties als ‘Maak van je roze wolk geen rookwolk’ en ‘Hé, doe de deur dicht!’ maken we mensen bewust van de (brand)gevaren thuis en wat ze zelf kunnen doen om de veiligheid te vergroten.

Maar ook in andere landen zitten ze niet stil op het gebied van Brandveilig leven. En dan is het goed om kennis te delen. Daarom bezocht Karin Boersma van het IFV het UL Fire Safety Education Summit. Dit internationale congres over brandveiligheid werd van 16 t/m 18 oktober gehouden in Disneyland Parijs. Vanuit Amerika en heel Europa kwamen brandveiligheid- en preventiecollega’s samen om kennis te delen en met elkaar in gesprek te gaan over kansen en innovaties op het gebied van brandveiligheid. De focus lag hierbij op de jeugd.

‘Close the door’

Wat opviel tijdens het congres, was dat Brandweer Nederland op het gebied van Brandveilig leven niet onderdoet voor andere landen! Amerika en Nederland hebben bijvoorbeeld in 2016 een vergelijkbare concept, met bijbehorende slogan, ontwikkeld. Amerika werkt met de tekst ‘close the door’, terwijl wij ‘hé doe de deur dicht’ gebruiken om mensen te overtuigen om ’s nachts binnendeuren te sluiten. Ook hebben we beide een begeleidend filmpje gemaakt en informatie gedeeld over het effect van een open en een gesloten deur tijdens een woningbrand. In het onderstaande Amerikaanse filmpje is het verschil heel mooi te zien. Via #closebeforeyoudoze wordt informatie uitgewisseld.

Close Before You Doze - See the Dramatic Difference a Door Can Make from UL FSRI.

Naast de gesprekken, discussies en presentaties, onder andere van Rob Baardse van de Brandwondenstichting, was er ook tijd voor ontspanning. De eerste avond werd het Science-museum, met een expositie over vuur, in Parijs bezocht. Op woensdagmiddag werd de crisisruimte en de brandweer van Disneyland bezocht. De brandweer heeft mooie en nieuwe spullen, waaronder een redvoertuig van 30 meter om bezoekers uit een vastgelopen attractie te halen. Een bezoekje aan het park, inclusief de vuurwerkshow, stond ook op het programma.


Over Underwriters Laboratories en Disney

Het Fire Safety Education Summit werd georganiseerd door Underwriters Laboratories (UL NFP), in samenwerking met Disneyland Parijs. UL is een non-profit organisatie die zich inzet voor het bevorderen van de openbare veiligheid door middel van wetenschappelijke kennis. Zij testen wereldwijd brandveiligheid-producten en stellen normen hiervoor op.

Ook Disney heeft veiligheid hoog in het vaandel. Daarom zijn deze twee partijen 15 jaar geleden samen gaan werken om veiligheid bij kinderen te verbeteren en een veilige omgeving te creëren. Eén van de producten die ze samen hebben ontwikkeld zijn korte kinderfilmpjes over verschillende (veiligheids)onderwerpen, met de Disney-figuren Timon en Pumbaa in de hoofdrol. Naast ‘slim omgaan met vuur’, worden er ook andere onderwerpen onder de aandacht gebracht, zoals ‘veilig in het verkeer’ en ‘veilig in het water’. Deze filmpjes zijn in 26 talen vertaald, ook in het Nederlands.

Hé, doe de deur dicht

Sluit binnendeuren en zorg dat je rookmelders altijd kunt horen. Meer weten?
Kijk op www.verkleindekansopbrand.nl

deur.PNG

Delen