‘Kinderen horen hoge pieptoon rookmelders niet’

  • Arnhem
  • 24 februari 2017

Volgens Britse onderzoekers wordt een groot aantal van de kinderen niet wakker van dusdanig hoge pieptonen.

René Hagen, lector Brandpreventie van de Brandweeracademie, herkent de conclusie van zijn Britse collega’s die werden gepubliceerd in The Gardian. ‘Dit is een probleem dat al zo’n 10, 15 jaar bekend is’, reageert hij. ‘Twee jaar geleden hebben wij een groot onderzoek gedaan naar de effectiviteit van rookmelders en wij herkennen ons hierin. We zijn bezig het ministerie te bewegen naar andere regels te gaan. Het ministerie is hier serieus mee aan de slag gegaan. Gelukkig zijn er nu al wel tussenoplossingen en goede alternatieven’, vertelde Hagen vandaag in een interview met BNR Nieuwsradio.

Beluister het fragment bij Je kind wordt waarschijnlijk niet wakker van de rookmelder.

Rookmelders redden levens

De meeste slachtoffers bij brand vallen door het inademen van rook. Als je slaapt, ruik je niets. Alleen je gehoor werkt nog.

Rookmeldersgesprek

De beste rookmelder voor jou

Rookmelders zijn verkrijgbaar in verschillende soorten en prijsklassen. Kies altijd voor een goedgekeurde rookmelder. Het Europese keurmerk EN 14604 houdt in dat de rookmelder voldoet aan de noodzakelijke kwaliteitseisen ten aanzien van productinformatie, onderhoud, duurzaamheid en milieuaspecten. Alleen rookmelders met dit keurmerk mogen nog worden verkocht.

Let er bij de aanschaf op of de rookmelder werkt op batterijen die jaarlijks vervangen moeten worden of dat er een batterij in de melder zit die vijf of tien jaar meegaat. Een rookmelder met een batterij die meerdere jaren werkt, is bij aanschaf wel duurder maar levert veel gemak omdat je niet steeds weer een  nieuwe batterij hoeft te plaatsen.

TIP TIP

De beste plek voor je rookmelder

Hang ten minste rookmelders in de hal en op de overloop. Dit is meestal de vluchtroute als er brand uitbreekt. Nog beter is het om ook melders op te hangen in alle slaapkamers en de woonkamer. En wil je maximale beveiliging, hang dan melders op in alle ruimten waar brand kan ontstaan.

In ieder geval:

  • op elke verdieping tegen het plafond
  • minimaal 50 cm van een muur of hoek en niet op de tocht of bij mechanische ventilatie in de buurt
  • in de ruimte waar de slaapkamers op uit komen (vluchtroute)

Voor nog meer veiligheid:

  • in iedere slaapkamer
  • in de woonkamer of andere verblijfsruimte
  • in de ruimte waar de wasmachine en wasdroger staan (als dit niet de doucheruimte is)

Delen