Artsen en duikers verdiepen zich in CO

  • Nederland
  • 09 oktober 2017

Artsen, duikers en brandweermensen hadden donderdagavond 5 oktober een gemeenschappelijk doel: informatie delen over de gevaren van koolmonoxide (CO). Gezamenlijk doken ze het onderwerp in.

De brandweer leverde ook een bijdrage aan deze bijeenkomst. Jetty Middelkoop (AGS Brandweer Amsterdam-Amstelland) vertelde aan de hand van enkele casussen over de problematiek rondom koolmonoxide. Jet Vroege (dossierhouder koolmonoxide Brandweer Nederland) gaf uitleg over de onderzoeksresultaten naar het plaatsingsadvies van koolmonoxidemelders en over wat de brandweer doet aan bewustwording bij burgers rondom dit onderwerp.

Duikongevallen

De 280 aanwezigen luisterden verder nog naar sprekers over duikongevallen in relatie tot koolmonoxide en koolmonoxidevergiftiging. Hier kwam onder andere aan de orde wat er precies met je lichaam gebeurt als je een koolmonoxidevergiftiging hebt. De Onderzoeksraad voor Veiligheid vertelde over de onderschatte en onbegrepen gevaren van koolmonoxide. De bijeenkomst was georganiseerd door drs. Dhr. Van den Brink, hoofd afdeling Hyperbare Geneeskunde in het UMC Amsterdam.

Versterken

Jet Vroege: ‘Alle aanwezigen hebben nu meer inzicht in de problematiek rondom het onderwerp en we weten van elkaar wat de verschillende partijen kunnen bieden op het gebied van kennis en ervaring. Zo kunnen wij elkaar in de toekomst nog beter versterken in het voorkomen van slachtoffers door koolmonoxidevergiftiging’.

Koolmonoxide

Wat is koolmonoxide? En waarom is het zo gevaarlijk?

Koolmonoxide staat bekend als de sluipmoordenaar. Wanneer je het inademt kan dit ernstige lichamelijke gevolgen hebben.

Koolmonoxidemelders

Wat doet een koolmonoxidemelder? En waar hang je die op?

CO-melder_neutraal.png

Delen