Terugblik webinar Elektrificatie

Succesvolle tweede editie ‘veilige energietransitie live!’

  • Nederland
  • 13 april 2021

Vorige week vond de tweede webinar uit de serie ‘veilige energietransitie live!’ plaats met als thema elektrificatie. Hierbij ging het met name over Lithium-Ion accu’s en de laatste ontwikkelingen en praktijkervaringen met de toepassing van elektriciteit als energiebron en -opslag.

Programmamanager Veilige Energietransitie (Brandweer Nederland), Willemjan Muysson blikt tevreden terug: ‘Met ruim 450 aanmeldingen uit de veiligheidsregio’s, gemeenten, omgevingsdiensten, bedrijfsleven en zelfs uit België hebben we weer een breed publiek getrokken. Onze samenleving maakt steeds meer gebruik van Li-ion als energiebron en -opslag. Denk bijvoorbeeld aan de toename van accu’s in huizen maar ook bedrijfsmatig. Dit levert nieuwe risico’s op waar we iets mee moeten.’

Verschillende perspectieven

Tijdens het webinar namen verschillende sprekers de deelnemers mee. Hoogleraar Mark Huijben van de Universiteit Twente sprak over de wetenschap achter de opslag van elektriciteit. Jan Bartels vertelde vervolgens hoe zijn bedrijf NOWOS accu’s repareert, recyclet en moet zorgdragen voor veilige opslag. Zijn verhaal werd aangevuld door Jimi Kors, bevelvoerder gezamenlijke brandweer Amsterdam,  die bij een incident met accu’s van NOWOS kennismaakte met de complexiteit van het blussen van batterijen. Hans Sevenstern van Marsh Advisory lichtte vervolgens het perspectief vanuit de verzekeraars toe. Welke ontwikkelingen rondom elektrificatie zien verzekeraars en hoe vertaalt zich dat in verzekerbaarheid van dergelijke risico’s?

Het webinar werd afgesloten met een paneldiscussie met alle deskundigen. Ook werden er vragen beantwoord uit de chat.

Serie webinars

‘We willen bekendheid geven aan de veiligheidsvraagstukken over energietransitie. Daarom maken het IFV en Brandweer Nederland een serie webinars om met verschillende partijen kennis te delen over welke rol zij hebben en wat dit betekent voor de veiligheid’, vertelt Willemjan. Op 23 april staat het webinar over zonneweides gepland en in mei is automotive het onderwerp van een webinar. Meer info vind je onder de Evenementen.

Wil je dit webinar en de vorige over waterstof terugkijken? Klik dan hier.

Energietransitie

Nieuwe technieken van energie-gebruik en -opslag, wat betekent dat eigenlijk voor de veiligheid?

Energietransitie_shutterstock_764274979.jpg

Delen