Ontwikkelingen Natuurbrandbeheersing bij Kennissymposium IFV

  • Nederland
  • 29 maart 2021

Alweer bijna een jaar geleden was er een grote natuurbrand in het Nationaal Park de Meinweg, een van de grootste natuurbranden in Nederland van de afgelopen jaren. Een ongekend aantal Nederlandse en Duitse brandweermensen en andere partijen werden bij deze brand ingezet. Morgen, tijdens het Kennissymposium van IFV wordt er tijdens de deelsessie: 'Natuurbranden, droogte en klimaatverandering met lessen uit casus De Meinweg' teruggekeken op deze brand.

Daarnaast nemen het IFV en Brandweer Nederland je mee in technologische en organisatorische innovaties om natuurbranden in Nederland te beheersen. Een mooi voorbeeld van een technologische innovatie is satellietdata bij natuurbrandbeheersing: Nienke Brouwer, deelprojectleider Early Warning Droogte: ‘Ik ga tijdens deze deelsessie in op het project Early Warning Droogte: Wat kan satellietdata ons vertellen over droogte in ons land en hoe vertalen we dit naar het natuurbrandrisico?'

Het klimaat verandert en het aantal (grote) natuurbranden zoals die bij de Meinweg neemt toe. Natuurbranden zijn complex en zeer divers door de afwisselende vegetatie. Ze hebben ontzettend veel impact, zeker in een dichtbevolkt land als Nederland. Natuurbrandbeheersing is daarom ook een onderwerp dat bij de brandweer hoog op de agenda staat.

Deelname

Ben jij morgen bij het Kennissymposium? Schrijf je dan in voor deze interessante deelsessie, of een van de andere deelsessies. Meer informatie over het Kennissymposium.

 

Early Warning Droogte

Early Warning Droogte is een project onder het Landelijk Specialisme Natuurbrandbeheersing (GBO-SO). Brandweer Nederland, het IFV, Ministerie van Justitie en Veiligheid en het Netherlands Space Office werken al sinds 2015 samen aan innovatieve toepassingen om met behulp van satellietdata de vegetatie voor alle natuurgebieden in Nederland in kaart te brengen en zo natuurbrandbeheersing in Nederland te verbeteren.

Delen